Tromsø internasjonale filmfestival 2021 blir heldigital

TIFF 2021: Med unntak av den tradisjonelle utekinoen, vil årets utgave av Tromsø internasjonale filmfestival foregå digitalt.

Montages, som er mediepartner med TIFF og til vanlig godt representert i Tromsø, skal fortsatt dekke festivalen med omtaler og podkaster, men uten å få tilgang på den unike stemningen som kjennetegner dette høyt elskede arrangementet.

«Den siste ukens innstramminger i nasjonale smittevernsrestriksjoner har gjort situasjonen veldig vanskelig», sier festivalsjef Lisa Hoen i dagens pressemelding. «Vi har derfor, med svært tungt hjerte, tatt følgende avgjørelse: Hele TIFF 2021 –med unntak av utekinoen på Stortorget – vil foregå digitalt.»

Selv om koronasmitten i Tromsø fortsatt er lav, og de lokale helsemyndighetene har god kontroll, ønsker ikke TIFF å bidra til at situasjonen endrer seg i negativ retning. Festivalen må dessuten forholde seg til de nasjonale smittevernrestriksjonene, som onsdag ble utvidet ytterligere. «Det er ingenting vi vil mer enn å vise film på kino for vårt trofaste publikum. Men situasjonen og tidsaspektet er dessverre blitt for utfordrende. Vi er midt i en pandemi, og liv og helse kommer først. Nå håper vi folk får TIFF-stemning hjemme i stua i stedet».

På tross av at det er lov til å ha opptil 200 personer i lokaler med fastmonterte seter, er anbefalingen fra regjeringen at alle arrangementer utsettes til etter 19. januar. Det utelukker to hele dager av festivalen, og restriksjonene kan også bli forlenget. TIFF ønsker ikke å gå imot denne anbefalingen. «På vegne av styret vil jeg først og fremst berømme den jobben festivalledelsen og staben har gjort i denne situasjonen. Det gjelder for hele planleggingen av festivalen, men særlig innsatsen gjennom den siste uka. Selv om konklusjonen nå er at det ble for knapt og usikkerheten for stor, var det ikke en enkel beslutning for styret å ta. Nå får vi konsentrere oss om å lage verdens beste digitale TIFF, og ikke minst utekinoen», sier styreleder i TIFF, Kristin Røymo.

TIFF tilbyr allerede 30 av festivalfilmene på tiff.no, men flere titler vil komme på plass før festivalstart mandag 18. januar. «De kommende dagene jobber vi med å avklare digitale rettigheter på flere filmer. Vi vil ikke kunne vise alle filmene vi har i programmet digitalt, men det blir uansett et solid program med kvalitetsfilm», understreker Hoen. Det såkalte offscreen-programmet med faglige arrangementer for publikum og filmbransje er også flyttet over til digitale plattformer. Dette gjelder blant annet Åpningskonferansen, Filmprat (i samarbeid med Montages), Samtaler om Nord og det ene av to Sidesprang-arrangementer i samarbeid med Nasjonalmuseet. Konferansen Xn TIFF er avlyst.

«Vi er lei oss på vegne av både publikum og filmbransjen, som vi vet har gledet seg til et kulturelt lyspunkt i denne tida. Dere skal vite at vi har prøvd så lenge vi kunne å få dette til, men nå måtte vi dessverre ta avgjørelsen. Vi håper nå at folk får mange flotte TIFF-opplevelser hjemme og på utekinoen, og så får vi møtes på ordentlig i 2022!,» avslutter festivalsjef Lisa Hoen.

Billettsalgstart for de digitale visningene er utsatt til torsdag 14. januar. Festivalen avvikles fra og med mandag 18. til og med søndag 24. januar.