Filmfrelst #580: Er kunstig intelligent filmkunst mulig? En rapport fra Another Persona i Gøteborg

Gøteborg internasjonale filmfestival 2024: I denne podkastepisoden reiser vi til Gøteborg for å oppleve den eneste visningen noensinne av KI-eksperimentet Another Persona, der Ingmar Bergmans klassiker har blitt endret og «gjenskapt» ved bruk av kunstig intelligens. Målet? Erstatte Liv Ullmanns ansikt med Alma Pöysti sitt. I vår samtale diskuterer vi resultatet, og hvilke spørsmål vi sitter igjen med.

En kvinne som tar plassen til en annen kvinne… Høres det kjent ut? Persona er Bergmans mest eksperimentelle verk – om kunstnerrollen, narsissisme, psykoanalyse, drømmer. Filmen er blitt lest på utallige måter siden premieren for over femti år siden, ikke minst på grunn av dualiteten mellom de to sentrale rollefigurene Elisabet Vogler (Ullmann) og Alma (Bibi Andersson).

Det høres umiddelbart ut som helligbrøde å anvende kunstig intelligens til å endre et av filmhistoriens mest innflytelsesrike verk, og ikke minst kan det oppleves sjokkerende med norske øyne at noen vil ønske å viske ut Liv Ullmann fra hennes mest kjente rolle. Det var da også Jonas Holmberg, kunstnerisk leder ved filmfestivalen i Gøteborg, klar over da han søndag 28. januar presenterte «one night only»-visningen av Another Persona i den legendariske kinoen Draken. Men dristigheten i prosjektet er noe av poenget. Slik formulerte festivalen det selv:

[What] does the AI technology really mean for the art of film? For example, what happens when one face is replaced by another? Who is acting then? These are questions that we need to discuss to understand how filmmakers can relate to the technology. To give new perspectives on these issues, Göteborg Film Festival [with partners], is producing an AI-generated version of Persona, [and the] film experiment will be shown exclusively once at Göteborg Film Festival 2024, [and] followed by a conversation about acting and technology.

Montages var til stede på både visningen av Another Persona og seminaret i etterkant, Another Intelligence (der bl.a. prosjektets tekniske stab, fra Gothenburg Film Studios, redegjorde for KI-arbeidet), og i vår gjennomgang reflekterer vi over hva det var vi så. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og spesialgjest Johannes Hafnor, filmviter og stipendiat ved Universitetet i Agder.

God lytting!