Filmfrelst

Filmfrelst #127: Neill Blomkamps Elysium

Det er ingen hemmelighet at vi har gledet oss til å se hva Neill Blomkamp ville koke opp etter den svært så vellykkete debuten District 9. Nå er Elysium her, og vi lar velvillig den sør-afrikanske filmskaperen ta oss med på nye actionfylte samfunnskritiske science fiction-eskapader.

Deltakere i denne episoden av Filmfrelst er Lars Ole Kristiansen, Sivert Almvik og Martin Sivertsen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 10 kommentarer

 1. Fru ekkel sier:

  Veldig kult selve Elysium, stilig måte å løse det på. Kule effekter, MEN:
  Kutt ned 80 prosent av skytinga a-kjeeedelig! Jeg ser jo faan ikke hvem som er hvem i som slossinga engang fordi det er så mye smokking og pækking og aaltfor lange kampscener. Jeg bryr meg ikke om en eneste person i hele filmen, selv om de prøver veeeeldig hardt med den flodhest historien til den kiden. – og hva skjeeer med komisk slemming med dialekt a? Skulle hatt diplom for teite one-liners as.
  …og igjen den berømmelige sjuke ungen, som er viktigst i verden, en amulett som du får av en vis gammal kjerring (som skal ha den såkalt rørende talen sin på repeat på slutten)

  nevte jeg at jeg var skuffa?

 2. Fru ekkel sier:

  Vis gammal kjærring: «Ta denne amuletten, så du husker at du kommer fra jorda….??? «Hahahahhah- fy f…

 3. Stort sett enig med det meste som sies om filmen i podcasten. En skuffelse i forhold til District 9, en dum historie og med et i overkant overtydelig politisk budskap, (og med en så utrolig cheesy avslutning, som kanskje skulle være en slags etterlikning av Armageddon?. Et i utgangspunktet interessant konsept som glemmes og druknes i heseblesende action.

  Er dog uenig i én ting: jeg synes faktisk Jodie Fosters karakter var noe av det bedre med filmen. Måten hun snakker på og oppfører seg er jo i etterlikningen av Margareth Thatcher, noe hennes karakter derfor passer godt til. Personlig hadde jeg kanskje derfor større problemer med overspilte Sharlto Copleys Kruger (og selvfølgelig totalt forglemmelige Matt Damon og Alice Braga).

 4. Fru ekkel sier:

  Men gutter og jenter, vi har et håp igjen: Gravity!!!!

 5. Vidar Olsen sier:

  Hadde med 14-åringen på kino, og begynte etterhvert å lure på om dette var for drøyt for ham, etterhvert som volden bare eskalerte. Men mine bekymringer viste seg grunnløse da poden bare satt og gjespet. Han sa etterpå at den begynte bra, men føltes etterhvert som Transformers 3. Utrolig anmasende og monoton film i grunnen.

  Ting som kunne gjort filmen bedre (imo):

  1. Dropp Kruger. Han er en teit pappfigur som tar fokus vekk fra hovedkoflikten. La konflikten stå mellom Damon og Foster.

  2. Dropp kuppforsøket på Elysium. Hva er vitsen med det? Det bare tåkelegger tema. La alle på Elysium være enig i at sånn som dette må det være.

  3. La oss bli bedre kjent med menneskene på Elysium. La oss få høre hva de syns om Status Quo og høre deres argumenter for hvorfor de fortjener å leve sånn. På den måten kunne Blomkamp ha satt opp et ubehagelig speil mot oss.

  4. Ikke la den siste fighten være i industrikulisser på Elysium. La heller Matt Damon kræsje et hageselskap og slåss mot roboter der. Ta fighten til de rike og priviligerte og gi dem en smak av virkeligheten!

  5. La det bli et større og mer ekte dilemma at Matt Damon må velge mellom å helbrede seg selv eller ofre seg for menneskeheten. Det funket så bra når han veikingen i District 9 endelig snudde og bestemte seg for å redde en rekefamilie. Det funket ikke her, det føltes mer som han ble dyttet til det siste valget av eksterne krefter. Veldig svak «hero’s journey» (eller druknet i action og unødige karakterer).

  Jeg håper Blomkamp går i tenkeboksen og kommer sterkere tilbake. Er han «the real deal» eller hadde han flaks med District 9?

  • Tobias Blakstad sier:

   Enig i poengene Vidar, og er frekk nok til å utvide lista:

   6. Hold kameraet i ro, Blomkamp! Jeg vil se de kule kampene som er gjemt et eller annet sted bak Parkinson-filmingen.

   7. Bli flinkere med geografien. Hvor er vi på Elysium? Hvorfor lander alle to hager og et svømmebasseng unna hovedkvarteret? Hvor er regjeringskontoret i forhold til alt annet?

   8. Hvis Elysium er så jævla viktig å holdes fritt for kakkerlakkene på bakken, hvorfor er hele forsvarssystemet basert på en skjeggete psykopat på bakken? Hvordan kan tre menn styrte et helt samfunn?

   9. Litt mer dybde på slemmingene, takk. Den ene er jo ondere enn den neste, noe som gjør konflikten feig og tom.

   En pen, men ikke en spesielt gjennomtenkt og engasjerende sci-fi. Litt som Prometheus, egentlig.

  • Men da må vi vel kunne være enige om at «Prometheus» strengt tatt var ganske mye penere?

  • Tobias Blakstad sier:

   Nei, det skal jeg ikke krangle på, selv om jeg gjerne hadde leid en liten gressflekk og en solseng oppe på Elysium.

 6. Kristoffer Dahl sier:

  Jeg la også merke til den litt rare dubbinga av Jodie Foster. Jeg trodde først den var sync-problemer i kinosalen, men det virket som om problemet kun gjaldt henne. Merkelige greier.

  Ellers enig i alt dere sier her.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>