Filmfrelst #351: Varda by Agnès

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Agnès Vardas Varda by Agnès (2019) vises rundt omkring i landet fra og med torsdag 19. september (sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek), men i Oslo allerede fra og med fredag 9. august.

*

I denne episoden snakker vi om nylig avdøde Agnès Vardas Cinematekene-aktuelle, karriereoppsummerende siste film.

Faces Places (2017) ble Agnès Vardas største suksess på flere tiår, og sørget for å gi henne en Oscar-nominasjon i kategorien for dokumentar, samt en æres-Oscar. Filmen ville markert et naturlig punktum for den franske multikunstnerens karriere, men til manges overraskelse hadde hun enda en film i ermet.

Det karriereoppsummerende selvportrettet Varda by Agnès hadde premiere på Berlinalen i februar, bare uker før Varda døde, 90 år gammel. Etter å ha sett filmen, spør vi oss: Bør ikke alle regissører lage en slik film om seg selv? Er dette fremtidig pensum for alle filmskolestudenter?

Ved mikrofonene på Filmens hus sitter Karsten Meinich og  Lars Ole Kristiansen.

God lytting!