Filmfrelst

Filmfrelst #383: Costa-Gavras’ debutfilm Sovevognsmordet (1965)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Costa-GavrasSovevognsmordet (1965) vises fra torsdag 5. mars. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden snakker vi om den Kosmorama-aktuelle gresk-franske auteuren Costa-Gavras og hans spillefilmdebut Sovevognsmordet (1965).

Med noen av periodens fremste franske skuespiller om bord (Simone Signoret, Michel Piccoli, Yves Montand, Charles Denner, Jean-Louis Trintignant, Catherine Allégret), kjører Sovevognsmordet med høyt tempo fra sitt Agatha Christie-aktige utgangspunkt med en morder og fem mistenkte/vitner inn i en mørk tunnel. Costa-Gavras‘ energiske og idérike filmskaping vekker assosiasjoner til både den samtidige franske nybølgen, italiensk giallo og regissører som Martin Scorsese og Quentin Tarantino.

Costa-Gavras er for mange mest kjent for sitt internasjonale gjennombrudd Z (1969) og lignende thrillere med en tydelig politisk dimensjon, som hans Gullpalme-vinner og mesterverk Missing (1983). I debuten viser han en helt annen, mer pulpy side av seg selv.

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>