Filmfrelst #383: Costa-Gavras’ debutfilm Sovevognsmordet (1965)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Costa-GavrasSovevognsmordet (1965) vises fra torsdag 5. mars. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden snakker vi om den Kosmorama-aktuelle gresk-franske auteuren Costa-Gavras og hans spillefilmdebut Sovevognsmordet (1965).

Med noen av periodens fremste franske skuespiller om bord (Simone Signoret, Michel Piccoli, Yves Montand, Charles Denner, Jean-Louis Trintignant, Catherine Allégret), kjører Sovevognsmordet med høyt tempo fra sitt Agatha Christie-aktige utgangspunkt med en morder og fem mistenkte/vitner inn i en mørk tunnel. Costa-Gavras‘ energiske og idérike filmskaping vekker assosiasjoner til både den samtidige franske nybølgen, italiensk giallo og regissører som Martin Scorsese og Quentin Tarantino.

Costa-Gavras er for mange mest kjent for sitt internasjonale gjennombrudd Z (1969) og lignende thrillere med en tydelig politisk dimensjon, som hans Gullpalme-vinner og mesterverk Missing (1983). I debuten viser han en helt annen, mer pulpy side av seg selv.

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!