Filmfrelst #338: David Leans Brief Encounter (1945)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. David Leans Brief Encounter (1945) vises nå rundt omkring i landet – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden ser vi tilbake på David Leans klassiker Brief Encounter (1945), et nøkkelverk i britisk filmhistorie, som i disse dager løftes frem igjen på de digitale Cinematekene rundt om i landet.

Brief Encounter er blitt selve definisjonen på filmer om flyktige romanser, og i denne podkasten fokuserer vi på David Leans elegante historiefortelling (han var opprinnelig filmklipper), den komplekse hovedpersonen (basert på et stykke av Noël Coward) og hvordan filmen preges av en sterk følelse av realisme.

Samtalen sneier også innom Leans tematiske oppfølger, den feriestemte Venezia-filmen Summertime (1955), med Katherine Hepburn i hovedrollen som kjærlighetssøkende turist. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!