Filmfrelst #514: En samtale med Martin Sofiedal og Emanuel Nordrum om Netflix-filmen Blasted – Gutta vs Aliens

Martin Sofiedals sci-fi-komedie Blasted – Gutta vs Aliens er en ny norsk spillefilm som i dag har verdenspremiere på Netflix, og i denne episoden av Filmfrelst møter vi regissøren og hans manusforfatter Emanuel Nordrum til en samtale om prosjektet.

Det har blitt laget mye sjangerfilm i Norge de siste 15 årene, men få – om noen – av disse har vært sci-fi-komedier. (Jens Liens Den brysomme mannen [2006] er kanskje det nærmeste vi kommer, og det er en ganske annen type film enn Blasted.) Så det er gledelig å se at den norske filmkulturen nå utvides med Sofiedals lekne, upretensiøse sjangermiks – som både henter inspirasjon fra andre filmer, med britiske Edgar Wright som en særlig sentral referanse, og «virkeligheten» i form av de mange mytene om UFO-observasjoner i Hessdalen. Manuset er skrevet av spillefilmdebutant Emanuel Nordrum, og opptakene til Blasted ble gjort av Sofiedal i fjor med et helnorsk crew og som en originafilm for Netflix, produsert av Are Heidenstrøm hos Miso Film.

I praten vår nedenfor med Sofiedal og Nordrum får vi høre mer om hvordan ideen til Blasted ble utviklet, og historien om da de to møttes på en «blind date» for et mulig kreativt partnerskap – og hvorfor de begge følte det var en sjeldent god match. Sofiedal deler også en rekke anekdoter om betydningen av lasertag, uformelle pitchemøter, avgjørende telefonsamtaler – og videre utbroderer de to om engasjementet de deler for sjangerfilm og de mange visuelle mulighetene man får av å leke seg med filmspråkets muligheter. Samtalen med filmskaperne ledes av Montages-redaktør Karsten Meinich.

Blasted er tilgjengelig på Netflix fra og med 28. juni – altså i dag – og episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!