Filmfrelst #519: Venezia 2022 – Cate Blanchett i Todd Fields Tár

Venezia 2022: I denne episoden snakker vi om Todd Fields nye film Tár der Cate Blanchett spiller en verdensberømt dirigent og komponist som får livet sitt snudd opp ned idet hun blir kansellert.

Todd Field fikk en forrykende start på regikarrieren med In the Bedroom (2001) og Little Children (2005), men siden den gang har det vært stille, og i dag er han nok mest kjent for sin rolle som Nick Nightingale i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut (1999).

Kubrick er for øvrig en viktig referanse for stilen og stemningene i Tár, som går fra å være et sjeldent autentisk kunstnerportrett og en intellektuell film om klassisk musikk, til å bli en slags paranoiathriller, satt til Berlin. Cate Blanchett gjør muligens sin aller fremste rolletolkning som Lydia Tár, og Field er den første amerikanske filmskaperen som diskuterer kanselleringskultur.

Tár er en film om vår tid – med tidløse kvaliteter.

Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Madsen Hestman. Episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!