Filmfrelst #518: Darren Aronofskys The Whale

TIFF 2023: En av filmene det har vært knyttet størst forventninger til i forkant av årets festival er Darren Aronofskys The Whale, et drama om en sykelig overvektig mann som ønsker å bli gjenforent med sin datter.

Da Aronofskys mother! (2017) hadde premiere i Venezia for noen år siden, lot ikke reaksjonene vente på seg – og de sprikte i alle retninger (inkl. hos oss på Filmfrelst). The Whale ble møtt av brusende jubel etter pressevisningen, for så å motta både svært positive og negative kritikker. Aronofsky er altså ikke fremmed for å splitte sitt publikum. Er han en stor humanist eller pompøs kyniker? En eksperimenterende våghals eller sentimental feiging?

The Whale er et kammerdrama om en sykelig overvektig mann som ønsker å bli gjenforent med sin datter. Brendan Fraser (som nok fortsatt er best kjent fra Mumien-filmene) gjør et formidabelt comeback i hovedrollen og medvirker i alle filmens scener. Hele historien utspiller seg i en liten leilighet og er basert på et teaterstykke (av Samuel D. Hunter), men regien gjør begrensningene til sin store fordel. Vil dette stå igjen som den ultimate «pandemifilmen»?

Foran mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Ida Madsen Hestman. Episoden inneholder ikke spoilere.

God lytting!