Filmfrelst #569: Venezia 2023 – Yorgos Lanthimos’ Poor Things

Venezia 2023: I denne fjerde episoden fra årets filmfestival i Venezia snakker vi om vinneren av Gulløven – Yorgos Lanthimos‘ elleville erotiske eventyr Poor Things, med Emma Stone i hovedrollen.

Poor Things er basert på Alasdair Grays roman ved samme navn, og forteller om Bella Baxters coming of age-opplevelser. Bella er en voksen kropp med barnehjerne, et eksperiment signert den geniale legen og oppfinneren Godwin aka God (Willem Dafoe). Når hun oppdager sin seksualitet og entrer en opprørsk ungdomsfase, stiller hun spørsmål ved alle vedtatte sannheter og kulturelle normer på sin ferd ut i verden. Slikt blir det gøyal film av, og som erotisk eventyr kan Poor Things minne om kreasjonene til Walerian Borowczyk og Peter Greenaway. Den visuelle utformingen sender tankene til Terry Gilliam og Jeunet & Caro.

Dette er en film man bør vite minst mulig om før man ser den, så panelet holder kortene tett til brystet og unngår spoilere. Det gjør at vi også får tid til å sneie innom noen andre rariteter fra filmfestivalen i Venezia, der episoden ble innspilt, som Luc Bessons DogMan og Harmony Korines Aggro Dr1ft.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Truls Foss og Andrea Skotland.

God lytting!