Dokumentaren All the Beauty and the Bloodshed vant Gulløven i Venezia – prisen for beste skuespiller tildelt Cate Blanchett

Venezia 2022: Kveldens prisutdeling i Venezia er nettopp avsluttet, og som forventet ble Cate Blanchett tildelt en pris for sin skuespillerinnsats i mesterlige Tár. Noe mer uventet var det at Laura Poitras‘ dokumentar All the Beauty and the Bloodshed, om fotografen Nan Goldin, vant Gulløven.

Samtidig er det ikke uvanlig at «mindre» filmer tar hjem seieren i Venezia, i motsetning til i Cannes, som har for vane å dekorere allerede store auteurer eller filmer som «har gått av som en bombe» under festivalen. Laura Poitras‘ film er riktignok bare den andre dokumentaren som har vunnet Gulløven; første gang dette skjedde var med Gianfranco Rosis Sacro GRA i 2013. (I Cannes inkluderer de ytterst sjelden dokumentarer i sin hovedkonkurranse, og da Fahrenheit 9/11 vant Gullpalmen i 2004 hadde ikke en dokumentar tatt hjem topprisen siden Le monde du silence vant i 1956.) Det er også verdt å notere seg at Gulløven nå er gitt til kvinnelige regissører tre år på rad, etter Chloé Zhao og Audrey Diwan vant i 2020 og 2021.

Vi snakker begeistret om All the Beauty and the Bloodshed i en podkast som publiseres i løpet av neste uke, der vi også oppsummerer årets festival. Av andre utmerkelser delt ut i kveld kan vi nevne at Juryens Grand Prix gikk til Alice Diops kompromissløse rettsalsdrama Saint Omer. Luca Guadagnino og Bones and All vant prisen for beste regi, mens Martin McDonaugh og hans The Banshees of Inisherin sikret seg utmerkelsen for beste manus. Sistnevnte film ble også hedret i kategorien for mannlige beste skuespiller (Colin Farrell).

Årets store sjokk må sies å være at The Whale gikk hjem uten pris. Det var knapt noen som ikke tok for gitt at Brendan Fraser kom til å få en statuett for sitt fabelaktige comeback som skuespiller. Blonde, som skapte både eufori og raseri helt mot slutten av festivalen, klarte heller ikke å overbevise juryen, som i år var ledet av Julianne Moore.

*

Her er oversikten over de offisielle prisene som ble delt ut i Venezia i kveld. Les mer om vinnerne i alle sideprogrammene på festivalens hjemmesider.

Beste unge skuespiller: Taylor Russell, Bones and All

Juryens spesialpris: No Bears (Jafar Panahi)

Beste manus: The Banshees of Inisherin (Martin McDonaugh)

Beste mannlige skuespiller: Colin Farrell, The Banshees of Inisherin

Beste kvinnelige skuespiller: Cate Blanchett, Tár

Sølvløven for beste regi: Luca Guadagnino, Bones and All

Sølvløven, Grand Jury Prize: Saint Omer (Alice Diop)

Gulløven: All the Beauty and the Bloodshed (Laura Poitras)