Filmfrelst #213: Berlinalen 2016 – Philippe Grandrieuxs Malgré la nuit

Podkasten nedenfor ble opprinnelig publisert under Berlinalen tidligere i år. Denne uken vises Malgré la nuit under Oslo/Fusion. Les mer om programmet på festivalens hjemmesider.

*

Berlinalen 2016: Philippe Grandrieux er aktuell med Malgré la nuit, og i denne podkasten diskuterer vi regissøren og filmens fascinerende og problematiske natur. Spesialgjest i episoden er den italienske filmkritikeren og festivalkuratoren Pamela Pianezza.

En ny spillefilm fra Philippe Grandrieux er en begivenhet, og etter flere års stillhet returnerer auteuren bak Sombre (1998) – en av 90-tallets beste filmer – og La vie nouvelle (2002) omsider til festivalscenen med sitt voldsomste og samtidig mest ambisiøse verk.

Malgré la nuit – som hadde sin verdenspremiere under Rotterdam internasjonale filmfestival for et par uker siden – har blitt vist i det uavhengige sideprogrammet Woche der Kritik (Kritikeruken) i Berlin. Seksjonen ble opprettet i fjor, og er ment å være et alternativ til de offisielle Berlinale-programmene. Kritikeruken presenterer kun én tittel hver kveld, og samtlige visninger blir fulgt opp av en lengre panelsamtale om filmen.

Grandrieux og hovedrolleinnehaver Ariane Labed diskuterte Malgré la nuit med et knippe filmvitere og -kritikere under en seanse som strakk seg over nesten to timer. I panelet fant vi blant andre Pamela Pianezza, som er vår gjest i denne episoden. Hun har tidligere arbeidet for Kritikeruken i Cannes («Semaine de la Critique») og er redaktør for kulturtidsskriftet Tess Magazine. Ved mikrofonene sitter også Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich.

God lytting!