Filmfrelst #214: Berlinalen 2016 – Chi-Raq

Berlinalen 2016: Spike Lees nye film Chi-Raq var en av de beste filmene ved årets filmfestival i Berlin, og i denne episoden dykker vi dypt ned i denne aggressivt politiske og eksplosivt visuelle filmen.

Chi-Raq er en adaptasjon av den greske klassikeren «Lysistrata», der kvinnene går til sex-streik for å få slutt på Peloponnes-krigen. I Spike Lees versjon er narrativet forflyttet til dagens Chicago, der voldsspiralen har ledet til en hyppighet av drap som kan måle seg med krigen i Irak – derav tittelen Chi-Raq – og gjengledernes kvinner, med Lysistrata i spissen, tyr til sex-streik og okkuperer et militært våpenlager.

Da Gullbjørnen og de andre prisene i Berlin ble delt ut lørdag, var Chi-Raq tilsidesatt, fordi den forbløffende nok ble vist utenfor konkurranse i Berlinale-programmet – et valg mange mener at handler mer om festivalens frykt for nye distribusjonsplattformer (Amazon har finansiert og distribuert Chi-Raq), enn filmens kvaliteter.

For oss i Montages var uansett Chi-Raq et av festivalens virkelige høydepunkter, og i denne podkastsamtalen diskuterer Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen de mange enestående kvalitetene til Spike Lees nye verk, og hvordan filmen hører hjemme i regissørens oeuvre.

  • NB: Filmen har ikke norsk kinodistribusjon, og som vi nevner i episoden er Chi-Raq allerede sluppet på DVD/Bluray, på Amazon (Sone 1).

God lytting!