Solan og Ludvig reiser ut i verden – Herfra til Flåklypa er invitert til barnefilmkonkurransen i Berlin

Om en knapp måned går startskuddet for den 66. utgaven av filmfestivalen i Berlin, og i dag kom en hyggelig melding for alle som er glad i norsk film: Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa har blitt valgt ut til å delta i Berlinalens barnefilmkonkurranse Generation Kplus.

Rasmus A. Sivertsens film, som hadde norsk kinopremiere 1. juledag, vil altså få sin internasjonale premiere på Berlinalen – og festivalens barnefilmseksjon anses som verdens største (og viktigste) konkurranseprogram for barne- og ungdomsfilm. Norske barnefilmer har tidligere gjort det skarpt i Berlin, hvor eksempelvis Arild Andresens Keeper’n til Liverpool i 2011 vant hovedprisen i Generation Kplus.

I en pressemelding fra Norsk filminstitutt uttrykker produsent Cornelia Boysen sin glede over utvelgelsen: «Hvem skulle trodd at rivaliseringen mellom to små bygder i Norge hadde internasjonal interesse? Dette viser at Kjell Aukrusts fantastiske univers har potensiale utover landegrensene.» Avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen i NFI, Stine Helgeland, ser også svært positivt på at norsk film får en god start på det internasjonale festivalåret 2016: «Kjøpere, festivalprogrammere og presse kommer [til Berlin] fra hele verden for å se de nyeste filmene rettet mot denne målgruppen, noe som betyr at man kan oppnå bred internasjonal distribusjon.»

I vår analyse her på Montages av Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa berømmer Thor Joachim Haga filmen og finner mange kvaliteter, blant annet i det visuelle uttrykket: «[Filmskaperne boltrer] seg i nattlig skogslys, stjerneklare himler, skyggespill rundt leirbålet og dunkle fjellformasjoner i det fjerne. På den måten skapes det ikke bare visuell dybde, men også en nysgjerrighet rundt omfanget av det Alvdal-inspirerte fantasy-landskapet i Kjell Aukrusts fortellinger.»

Noe så erkenorsk som Flåklypa kan virke som en vanskelig pitch til et utenlandsk publikum, men alt tilsier uansett at Solan og Ludvig i Berlin vil møte en mer fremmed verden enn i osteløpet de legger ut på i Herfra til Flåklypa.