Gullbjørnen tildelt Nicolas Philibert og hans dokumentar Sur l’Adamant

Berlinale 2023: Årets Gullbjørn i Berlin ble tildelt den franske dokumentaristen Nicolas Philibert og hans Sur l’Adamant.

Sur l’Adamant er en dokumentar som kretser rundt et dagsenter for psykisk syke i Paris, på en flytende konstruksjon i Seinen. Her hjemme er Philibert mest kjent for nydelige Å være og ha, som fikk norsk kinodistribusjon av Arthaus. Juryens Grand Prix fikk Berlinale-veteranen Christian Petzold for Roter himmel, en film mange hadde spådd at kom til å ta med seg hovedprisen. Juryens pris gikk til Mal Viver av João Canijo.

Sølvbjørnen for beste regi ble tildelt Philippe Garrel – en gledelig overraskelse, for Le grand chariot var en av de fineste filmene vi så på festivalen, med hans etterkommere i hovedrollene. En liten produksjon, på alle måter, skrevet og regissert med en perlende letthet som slett ikke er enkel å få til (selv om det ser sånn ut).

Vesle Sofía Otero vant prisen for beste hovedrolle, i 20.000 especies de abejas. Birolleprisen fikk Thea Ehre for Bis ans Ende der Nacht. Angela Schanelec mottok utmerkelsen for beste manus (Music), mens den franske fotograflegenden Hélène Louvart ble skjenket en Sølvbjørn for sitt arbeid bak kameraet i Disco Boy.

Årets jury ble ledet av Kristen Stewart. De øvrige medlemmene var Golshifteh Farahani, Valeska Grisebach, Radu Jude, Francine Maisler , Carla Simón og Johnnie To.