Filmfrelst #570: Venezia 2023 – Stefano Sollimas Adagio og Saverio Costanzos Finalmente l’alba

Venezia 2023: I denne festivalepisoden har vi besøk av den italienske kritikeren Tommaso Tocci, og blant titlene vi diskuterer med ham er to italienske filmer som ble vist i hovedkonkurransen.

Stefano Sollimas Adagio og Saverio Costanzos Finalmente l’alba er to av et knippe lokale filmer som ble invitert til Venezias hovedkonkurranse i år, og vi benytter anledningen til å snakke om årets trender i italiensk film med vår podkastgjest. Faste lyttere husker kanskje at Tocci har gjestet Filmfrelst tidligere (bl.a. fra Venezia i 2021), og man kan også finne hans anmeldelser på MyMovies.it.

Adagio og Finalmente l’alba er vidt forskjellige filmer både sjanger- og formmessig, og i samtalen nedenfor presenterer vi blant annet de to regissørenes bakgrunn – Sollima er utenfor hjemlandet mest kjent for å ha regissert Sicario 2: Soldado (2018), mens Costanzo de siste årene har brukt tiden på Elena Ferrante-adaptasjonen My Brilliant Friend (2018-), en serie som her i Norge har blitt vist på HBO Max. Deretter dykker vi inn i hver av disse to nye filmene, og hvilke signaler de sender om både hovedkonkurransen og ståa i Italia.

Mot slutten kaster vi også et blikk på Harmony Korines Aggro Dr1ft og får et hjertesukk fra Tocci om Michael Manns Ferrari, som vi nylig dedikerte en hel festivalepisode til. Montages-redaktør Karsten Meinich fører samtalen med Tommaso Tocci, og episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!