Filmfrelst #481: William Wyler og hans filmer – del 2

William Wyler er en av Hollywood-historiens mest prominente regissører, med tre Oscar-statuetter for beste regi og en flere tiår lang karriere på øverste nivå. Vi har i løpet av det siste året dykket inn i Wylers kunstnerskap, og i denne todelte spesialepisoden av Filmfrelst snakker vi oss gjennom Wylers fantastiske filmografi.

Nedenfor presenterer vi andre del av samtalen, der vi plukker opp tråden fra del 1, som ble publisert for noen dager siden. I samtalen nedenfor går vi inn i William Wylers karriere idet han kommer hjem fra andre verdenskrig og skal returnere til det sivile liv.

Den første av filmene vi snakker om er mesterverket The Best Years of Our Lives (1946), etterfulgt av blikk på bl.a. den fantastiske rekken The Heiress (1949), Roman Holiday (1953), Ben Hur (1959), The Children’s Hour (1961) og hans siste spillefilm, The Liberation of L.B. Jones (1970).

Vi skrev litt om Wylers oppvekst og vei inn i filmbransjen i vår sak om første del av denne episoden, og avslutningsvis kan vi da også nevne at Wyler etter sin siste spillefilm trakk seg mer tilbake, og at noe av det siste han gjorde var å stille til et lengre intervju i 1981, bare noen dager før han døde. (Intervjuet er en del av denne dokumentaren om Wyler.)

Vi anbefaler alle våre lyttere å se så mange som mulig av William Wyler-filmene vi omtaler i denne todelte episoden – de fleste av dem er tilgjengelig enten på fysisk format eller digitalt.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Erik Vågnes og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!