Filmfrelst #480: William Wyler og hans filmer – del 1

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. William Wylers Stormfulle høyder (1939) vises fra og med torsdag 21. april – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

William Wyler er en av Hollywood-historiens mest prominente regissører, med tre Oscar-statuetter for beste regi og en flere tiår lang karriere på øverste nivå. Vi har i løpet av det siste året dykket inn i Wylers kunstnerskap, og i denne todelte spesialepisoden av Filmfrelst snakker vi oss gjennom Wylers fantastiske filmografi.

Nedenfor presenterer vi første del av samtalen, som starter med at vi introduserer prosjektet og hva som inspirerte oss til å sette et særlig fokus på Wyler. Vi begynner vår gjennomgang med Hell’s Heroes (1929), og avslutter med den siste filmen Wyler lagde før han vervet seg til de alliertes styrker under andre verdenskrig, Mrs. Miniver (1942), og den mest kjente han lagde i krigen, Memphis Belle (1944). I del 2 av episoden  – som publiseres om noen dager – plukker vi opp samtalen med Wylers første film etter krigen, The Best Years of Our Lives (1946), og følger den videre karrieren hans gjennom 1950- og 60-tallet, frem til hans siste spillefilm, The Liberation of L.B. Jones (1970).

William Wyler døde i 1981, og hans liv og arbeid overlappet ved flere anledninger med både viktige epoker i filmhistorien og noen av det 20. århundres sentrale politiske begivenheter – som gjør Wylers historie rik på høydepunkter. Han ble født i 1902 i den lille byen Mulhouse som ligger i krysningspunktet mellom Frankrike, Tyskland og Sveits, men utvandret i 1921 til USA der morens fetter, Carl Laemmle, tidlig på 1900-tallet hadde fått fotfeste i den helt ferske filmbransjen, og nå ønsket sin unge europeiske slektning velkommen. I 1915 hadde Laemmle flyttet sitt filmselskap Universal Pictures fra New York til Los Angeles, hvor han etablerte Universal City Studios på et jorde i San Fernando Valley. Etter noen år på østkystkontoret flyttet Wyler til Hollywood i 1923, og steg raskt i gradene fra ryddegutt til regissør hos Universal.

Vi har sett og undersøkt så mange Wyler-filmer som mulig for dette prosjektet, men de kortere stumfilmproduksjonene – «two-reel westerns» – han begynte med hos Universal er i all hovedsak vanskelig å få tak i, så det falt seg naturlig å begynne med Wylers lyd- og langfilmgjennombrudd Hell’s Heroes fra 1929 (utgitt på DVD av Warner Archive Collection). Av de andre filmene vi går gjennom i denne første delen kan vi nevne at både Dodsworth (1936), Jezebel (1938) og Mrs. Miniver også er utgitt, og til salgs på Blu-ray hos Platekompaniet.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Erik Vågnes og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!