Filmfrelst #429: Satoshi Kons Millennium Actress

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Satoshi Kons Millennium Actress («Sennen joyû», 2001) vises fra og med torsdag 28. januar – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek. (NB: På grunn av smitteverntiltak er det kun cinematekene i Trondheim, Stavanger og Lillehammer som viser Millennium Actress denne uken. Følg med på cinematekenes hjemmesider for løpende oppdateringer om nye visningstidspunkter.)

*

I denne episoden snakker vi om den japanske animasjonsregissøren Satoshi Kon og hans mesterverk Millennium Actress (2001).

Satoshi Kons liv ble dessverre altfor kort (1963-2010), men filmografien han etterlot seg lever videre i beste velgående. Debuten Perfect Blue (1997) er en av anime-historiens mest innflytelsesrike filmer, og har blant annet inspirert Darren Aronofskys Requiem for a Dream (2001) og Black Swan (2010). (Her er vårt essay om filmen.)

Millennium Actress er et ras av bilder, musikk, minner, lengsler og besettelser. Filmen kretser rundt erindringene til en aldrende skuespiller fra gullalderen i japansk filmhistorie, inspirert av de virkelige Setsuko Hara og Hideko Takamine (som var musene til henholdsvis Yasujirô Ozu og Mikio Naruse), og med dette som utgangspunkt utforsker Kon hvordan kunstneres liv og verk og historiske perioder smelter sammen og danner nye fortellinger.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon.

God lytting!