- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Filmfrelst #429: Satoshi Kons Millennium Actress

Av Redaksjonen , 27. januar 2021 i Filmfrelst

Cinematekene [1] er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Satoshi Kons Millennium Actress («Sennen joyû», 2001) vises fra og med torsdag 28. januar – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek. (NB: På grunn av smitteverntiltak er det kun cinematekene i Trondheim, Stavanger og Lillehammer som viser Millennium Actress denne uken. Følg med på cinematekenes hjemmesider for løpende oppdateringer om nye visningstidspunkter.)

*

I denne episoden snakker vi om den japanske animasjonsregissøren Satoshi Kon [2] og hans mesterverk Millennium Actress [3] (2001).

Satoshi Kons liv ble dessverre altfor kort (1963-2010), men filmografien han etterlot seg lever videre i beste velgående. Debuten Perfect Blue [4] (1997) er en av anime-historiens mest innflytelsesrike filmer, og har blant annet inspirert Darren Aronofsky [5]s Requiem for a Dream (2001) og Black Swan (2010). (Her er vårt essay [6] om filmen.)

Millennium Actress er et ras av bilder, musikk, minner, lengsler og besettelser. Filmen kretser rundt erindringene til en aldrende skuespiller fra gullalderen i japansk filmhistorie, inspirert av de virkelige Setsuko Hara [7] og Hideko Takamine [8] (som var musene til henholdsvis Yasujirô Ozu og Mikio Naruse), og med dette som utgangspunkt utforsker Kon hvordan kunstneres liv og verk og historiske perioder smelter sammen og danner nye fortellinger.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon.

God lytting!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2021/01/filmfrelst-429-satoshi-kons-millennium-actress/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Cinematekene: https://www.cinemateket.no/om-cinemateket/de-norske-cinematekene

[2] Satoshi Kon: https://montages.no/filmfolk/satoshi-kon

[3] Millennium Actress: https://www.imdb.com/title/tt0291350/

[4] Perfect Blue: https://montages.no/film/perfect-blue/

[5] Darren Aronofsky: https://montages.no/filmfolk/darren-aronofsky

[6] vårt essay: https://montages.no/2018/08/det-knuste-speilbildet-av-andres-blikk-om-idolatri-og-selvrespekt-i-satoshi-kons-perfect-blue/

[7] Setsuko Hara: https://montages.no/filmfolk/setsuko-hara

[8] Hideko Takamine: https://montages.no/filmfolk/hideko-takamine

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.