Filmfrelst #416: Jóhann Jóhannssons Last and First Men

BIFF 2020: I denne spesialepisoden av Filmfrelst, som opprinnelig ble spilt inn under årets filmfestival i Berlin i februar – like før koronapandemien rammet her hjemme – diskuterer vi science fiction-verket Last and First Men, den avdøde islandske komponisten Jóhann Jóhannssons første og dessverre eneste kinofilm som regissør.

Denne uken har filmfestivalen i Bergen (BIFF) æren av å presentere de første kinovisningene av Last and First Men i Norge, men opprinnelig skulle nok filmen ha blitt vist her til lands allerede på vårparten. Som vi alle vet, satte koronaviruset en stopper for det meste av utegående filmkultur frem mot samfunnet så vidt åpnet seg før sommeren, og selv om smittealvoret er tilbake med full kraft, puster BIFF i disse dager liv i kinosalene i Bergen igjen. Og det futuristiske, abstrakte universet vi omsluttes av i Last and First Men fungerer også som en treffende kommentar til tiden vi lever i, og de filosofiske refleksjonene man inspireres til å gjøre seg i en nedstengt virkelighet.

I episoden nedenfor spoler vi oss tilbake til festivaldagene i Berlin i februar 2020, en nær fortid der køer med folk tett i tett fortsatt ikke virket unaturlig og skremmende, og summende mumling fra forventningsfulle kinopublikummere var et autentisk bakgrunnslydbilde. Ved mikrofonene møter vi først Vagant-redaktør Audun Lindholm i samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich om filmen og hvordan adaptasjonen av Olaf Stapledons innflytelsesrike roman Last and First Men (1930) fungerer i Jóhannssons filmatisering, før vi også møter filmens norske fotograf Sturla Brandth Grøvlen, til en prat om de spesielle forutsetningene rundt filmens tilblivelse og dugnaden som måtte til for å få den ferdig etter regissørens tragiske bortgang.

Episoden inneholder ingen spoilere. Last and First Men vises på BIFF denne uken – samtidig som den også er tilgjengelig på festivalens strømmetjeneste BIFF+ (åpen i hele Norge, mellom 12. og 31. oktober).

God lytting!