Odas topp 10, 2009

Dette er en del av Årets beste filmer - topp 10, 2009

Hopp rett til

Neste:  Siverts topp 10, 2009

01Alle andre

alle-andre
Regi: Maren Ade
Tyskland, 2009

En morsom, intens og hjerteskjærende skildring av et ungt pars sommerferie på Sardinia. Ei livlig guttejente og en innadvendt karrieregutt lever sammen i en skjør balanse, som vakler i møtet med et annet par og andre verdier. En sjeldent god blottlegging av parforholdets pinlige, vakre, nødvendige, absurde og overdimensjonerte detaljer. En sterk dramakomedie som kjennes samtidsaktuell i sin problematisering av intimitet. Sølvbjørn for beste kvinnelige hovedrolle i Berlin. Får norsk kinopremiere i januar 2010 – gled dere!

02Revolutionary Road

revolutionary-road
Storbritannia, USA, 2008

Kate Winslet og Leonardo DiCaprio presist og hjerteløst regissert i en god romanfilmatisering om forstadsklaustrofobi.

Heit, vakker, forbløffende og ikke-klisjefylt beskrivelse av kjærlighet og ny lidenskap blant åttiåringer! Bryter tabuer og gir håp  om at det aldri er for seint å falle pladask for noen.

Absurd, desperat, sår og morsom swestern (Erlend Loes forslag til betegnelse på filmer fra den vestsvenske filmbølgen). Intenst fortettede situasjoner, så psykologisk ubehagelig at du vrir deg i stolen.

05Upperdog

upperdog
Norge, 2009

Multiplottfilm fra det heterogene klassesamfunnet Norge hvor ikke alle har ei bestemor på Hamar. Vinner på finstemt, ikke overspilt humor, samt en sjeldent kul, frekk og vittig kvinnelig hovedrolle.

Original blanding av roadmovie på esel og battling på trekkspill. En djevel på trekkspill vil levere trekkspillet tilbake til djevelen, og får følge av en liten gutt som gjerne vil bli like flink som ham. Får premiere på norske kinoer i mars 2010.

Thrillerdrama som starter der Bonnie & Clyde slutter, fortsetter med et klassisk behov for hevn, og forvandler seg til en kompleks og snedig revansje.

08Briller

briller
Japan, 2007

Strandfilm med lavmælt, morsom og utrygg stemning som bryter deilig med den estetiske selvhøytideligheten i japansk film.

09The General

the-general
Mexico, USA, 2009

Dokumentarfilm i et spennende format som blander nåtid, fortid, arkivmateriale, intervju og impresjonistisk foto. Regissøren er oldebarn av en tidligere mexicansk diktator, og bruker lydbånd med bestemorens stemme til å fortelle sin egen families og landets historie. Vist under Film fra Sør 2009.

Smertefullt spennende dokumentar om folkeopprøret i Burma 2006, sett gjennom øynene til modige videojournalister som risikerer alt for å dokumentere folkets håp og håpløshet.

Dette er en del av Årets beste filmer - topp 10, 2009

Hopp rett til

Neste:  Siverts topp 10, 2009