Oscar 2010: Sci-fi-filmer stråler i PGA-nominasjonene

«Star Trek»

Nominasjonene til prisene fra Hollywood-produsentenes laug PGA, er en av de første virkelig betydningsfulle indikatorene i Oscar-racet. Gårsdagens offentliggjøring av listen over de ti nominerte til beste film (her følger PGA opp Akademiets økning) var således noe kjennerne fulgte med spenning. Gjennom romjulen har Avatar blitt fremste favoritt til å vinne Oscar for beste film under utdelingen 7. mars, men siden ti titler nomineres har mange eksperter vært i villrede. Vil både mainstream og indie nå opp? Får vi en animasjonsfilm også blant de ti (i tillegg til egen kategori)? Og hva med årets boxoffice-vinnere?

Nominasjonene gir én særlig indikasjon: PGA-medlemmene har verdsatt revitaliseringen av science fiction-sjangeren, som kinoåret 2009 virkelig har representert. Og som publikum har omfavnet bredt. Både Avatar, District 9 og Star Trek ble nominert, i tillegg til disse syv andre: An EducationThe Hurt Locker, Inglourious BasterdsInvictusPreciousSe opp og Up In The Air. Lenge har sci-fi vært uglesett av prisutdelende organisasjoner som favoriserer tradisjonelt drama, men dette kan altså bli året der en høyt elsket sjanger hos publikum også får honnør i det gode selskap. PGA-nominasjonene rimer ofte med Oscar-nominasjonene, og i 13 av 20 tilfeller de siste to tiårene har vinneren av PGA-prisen også tatt hjem Oscar-statuetten.

«Den fantastiske Mikkel Rev»

Og som de ti nominerte over viste ble altså Pixars Se opp innlemmet i hovedkategorien; en ekstra fjong fjær i hatten for de Disney-eide animasjonsgeniene. Her følger de PGA-nominerte for beste animasjonsproduksjon: 9, Coraline og den hemmelige dør, Den fantastiske Mikkel Rev, Prinsessen og frosken og selvfølgelig Se opp.

Også innen dokumentarfilm deler PGA ut en pris, og blant årets fire nominerte finner vi en film co-produsert fra Norge: Burma VJ, som nylig kom på DVD her hjemme. The Cove, Sergio og Soundtrack For a Revolution er de andre nominerte.

PGA-prisene deles ut 24. januar.