Filmfrelst

Filmfrelst #13: Star Trek

Et samlet Filmfrelst er enige om at stjerneskuddet Chris Pine passer suverent i rollen som James T. Kirk.
Et samlet Filmfrelst-panel er enig om at stjerneskuddet Chris Pine passer suverent i rollen som James T. Kirk.

JJ AbramsStar Trek vekker entusiasmen hos våre filmnerder, som alle finner sine grunner til å både rose og kritisere denne sårt trengte vitamininnsprøytingen i det som har vært en dalende franchise det siste tiåret.

I denne episoden av Filmfrelst serverer vi derfor en inspirert disseksjon av Star Trek, krydret med vår sedvanlige dose utgeekende digresjoner – til tross for lav Trekkie-andel i podkastpanelet.

Deltakere i Filmfrelst #13 er Eirik Smidesang Slåen, Eric Vogel, Karsten Meinich, Martin Sivertsen og Sara Marie Vollset.

Aktuelle lenker for denne episoden:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Bjørnar sier:

  Hei igjen og takk for nok en fin episode.
  Synes kanskje denne ble preget litt av manglende research, ikke at jeg er noe trekkie men merket at jeg synes at noen av poengene ble litt meningsløse.
  Først, dette med mangelen på sterke kvinneroller i casten, det er jo kun en i den originale casten og denne filmen omhandler jo akkurat de orignale. Ohura var ingen markant figur da heller.
  Fansen, som tross alt denne filmer frir til mest, savner nok ikke akkurat Ohura så veldig. Bare min mening. Hvem vet, kanskje det kommer en sterk, kvinnelig motkarakter i oppfølgeren nå som de originale blir etablert her?
  At det ikke finnes sterke kvinnelige karakterer i Star Trek universet er svært feil etter min mening da ifra The Next Generation og utover finnes det svært mange sentrale kvinner.
  I TNG har du flere, f.eks legen, psykologen og chief of security er alle kvinner. Man finner også mange sterke biroller som er kvinner i høye posisjoner.
  Nevner også Whoopi Goldberg som gjestespiller en rekke ganger som bartenderen som fungerer som ett slags orakel og får en veldig sentral rolle slik.
  Jeg kunne fortsatt men makan te gretten gubbe jeg skulle være da? :)
  Så til dette med at JJ Abrams skulle være kvinnefiendtlig, jeg vet det ble sagt med humor men se på noe av det han har lagd; Felicity, Alias og Fringe! Alle serier med sterke og sentrale kvinnelige karakterer.
  La nå mannen lage en film om 7 karer på ett romskip der han bare følger originalen uten at det skal være noe issue. Mulig jeg er naiv her men jeg synes det blir søkt.
  Nå skal jeg holde kjeft, takk for oppmerksomheten! :D

 2. Eric Vogel sier:

  Kjenner min besøkelsestid på at vi burde nevnt Star Trek: TNG i dette kvinneperspektivet. Ganske riktig er mange sentrale karakterer i den serien kvinnelige.

  Og Bjørnar, ikke hold kjeft! :)
  Bra med debatt! Takk for innlegget.

 3. Rune sier:

  Fin podcast, lo godt av sensur-delen.

  Følte at jeg ville hatt mye trivia å bidra med i studio, innså plutselig at jeg er mer Star-Trek-nerdede enn de aller fleste. Ulempen med podcasts er at det er lav interaktivitet, man kan ikke ringe inn til studio.

  En slik trivia-ting angår kjønnskampen. Den opprinnelige Star Trek-serien hadde faktisk to pilotepisoder produsert, studioet var såpass misfornøyd med den første at de fikk produsert en ny med ganske store endringer. Kaptein Pike ble erstattet med Kirk, og de kvittet seg med den kvinnelige nestkommanderende «Number One» spilt av Majel Roddenberry.

  NBC likte ikke den sterke kvinnekarakteren (i bukser), Majel kom tilbake som blond sykesøster senere i serien i stedet, og har spilt ulike roller i flere andre Star Trek-serier, hun er til og med datamaskinstemmen i TNG og den nye filmen.

  Jeg vil tro at sterke kvinnekarakterer er noe som en Hollywood-film absolutt prøver å få med, det er tross alt bra å appellere til den halvparten av befolkningen også, men det var mange karakterer å introdusere denne gangen, og begrenset med tid. La oss tro at de tar det litt videre til neste film. Star Trek har tradisjonelt hatt sine beste kvinneroller som skurker. (Kirstie Alleys Saavik i Wrath of Khan, Alice Krige som the The Borg Queen i First Contact)

 4. Frode Løes Hvatum sier:

  Hoj.

  Nå har jeg hørt 12 timer filmfrelst i løpet av en uke… Utrolig hvor mye tid av livet mitt som går med på kollektivtransport.

  Flotte saker altså. Digger blandingen av trivia og omtaler formidlet av folk som ikke er så opptatt av å underholde når de leverer filmkritikk. Mindre punchlines og mer debatt. Bra!

  Flott at dere fikk inn Sara. Girlpower FTW!

  Har dere vurdert å dele opp innspillingene deres i mindre biter? Ikke prate mindre altså, men ha en «sending» pr tema. (Som gammel radiomann sliter jeg litt med å kalle podcaster for sendinger.) En time er litt mye etter min smak. Dere kunne spilt det inn på samme måte, og så bare splittet opp etter på i passende deler. 20 til 25 minutters deler vil funke bedre (IMHO seff.)

 5. Geir Botterli sier:

  Heisann,

  jeg er enig og uenig med Frode. Jeg synes det formatet som er nå er veldig bra, med et eller to hovedtema først, og så en del generell «koseprat». Men hvis det skal deles opp i episoder på 20 minutter ser jeg for meg at det lett vil gå på bekostning av kosepraten, og at det blir et press for å utnytte tiden til fulle. Jeg digger at dere ikke har det travelt. Jeg foreslår heller at Frode bruker pauseknappen!

  Bra episode, som vanlig. Det er alltid interessant å høre hva dere har å si, spesielt nå som jeg selv nettopp hadde sett filmen. Ellers følte jeg meg litt snytt over å ikke få høre på det som ble sensurert!

 6. André sier:

  Føler igrunnen det meste er dekket her. La oss dog ikke glemme Voyager, hvor kapteinen er en sterk kvinnekarakter.

  Merket jeg faktisk ble litt provosert over mangel på research. Men heldigvis satt Martin med mye av kunnskapen. Og det at jeg er en trekker har nok også litt å si :)

  Jeg koste meg under scenene hvor karakterene ble introdusert. Uhura hadde aldri en sentral rolle i serien, og kom nok også derfor som ganske intetsigende i filmen.

  Sensuren som Geir sikter til burde ikke blitt nevnt, og heller bli tatt i forhånd av innspillingen til podcasten. Jeg kan godt skjønne hans irritasjon, men det er en sentral spoiler for fans av serien.

  Ellers bra arbeid. Fortsett med det!

 7. Christoffer sier:

  Jeg må si at jenta var en av de sterkeste karakterene i filmen, men om det er et kompliment er nå ikke helt sikkert : )

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>