Filmfrelst #436: Et blikk på Small Axe og en samtale med Oscar-vinner Steve McQueen

I denne episoden av Filmfrelst har vi celebert besøk – den britiske Oscar-vinneren Steve McQueen (12 Years a Slave) snakker med oss om sitt nye prosjekt, antologien Small Axe, bestående av fem filmer, som fra 11. mars ligger ute på NRK TV.

Etter verdenspremieren på New York Film Festival høsten 2020, ble det raskt klart at de fem filmene i McQueens Small Axe – «Mangrove», «Lovers Rock», «Education», «Alex Wheatle» og «Red, White and Blue» – utgjør et virkelig storverk, som med politisk brodd forteller et knippe historier fra det vest-indiske miljøet i London i perioden fra 1960- og ut på 1980-tallet.

Etter at NRK kjøpte inn antologien ble det raskt satt en premieredato, og nå er altså Small Axe omsider tilgjengelig også i Norge. Vi har sett filmene, og før samtalen med McQueen diskuterer vår opplevelse av antologien, hvordan de ulike fortellingene skiller seg fra hverandre, deres utforming og innhold, visuelle ideer og tematiske kraft.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Pernille Middelthon, og episoden inneholder ingen spoilere. Intervjuet med Steve McQueen er ledet av Meinich, og inntreffer ca. 34 minutter ut i episoden.

God lytting!