Nye programmer erstatter NRKs Filmbonanza i 2015

Det nærmer seg slutten for NRKs filmmagasin Filmbonanza. Etter oktober legges programmet ned – i alle fall i sin nåværende form. 

Filmbonanza-tittelen vil fremover benyttes til spesialsendinger, men det ukentlige programmet skal erstattes av en annen type filmstoff. NRK holder kortene svært tett til brystet når det gjelder de nye produksjonene, men programleder Vegard Larsen avslører at et nytt, filmrelatert program antakelig vil gå på lufta tidlig våren 2015, og at det vil skille seg en del fra Filmbonanza.

Overfor Montages oppgir kulturredaktør Hege Duckert følgende som årsak til endringene: «Vi syntes ikke vi nådde godt nok ut til publikum med et ukentlig magasinprogram, og vil prøve oss frem med nye formater – serier og temaprogrammer. Det gir oss muligheten til større fordypning og variasjon.» Videre forteller hun at flere planlagte serier skal ha filmrelaterte tema.

Da Filmbonanza ble lansert sommeren 2010 var det som en del av den såkalte Kulturstripa – fire programmer som tok for seg hvert sitt kunstfelt. Den besto ellers av Lydverket, som ble tatt av allerede i 2012, samt Nasjonalgalleriet og Bokprogrammet, som også skal bort.

Med tanke på hvor lite sendetid som generelt vies til kulturjournalistikk på TV, er det selvsagt synd at Kulturstripa løses opp. Når går NRK altså vekk fra den «ryddige» løsningen å dele kulturstoffet inn i ett program per kunstuttrykk for å kunne spre denne typen innhold utover sendeflaten.

Kanskje dette åpner for litt mer dyptpløyende eller til og med smalere produksjoner om film enn hva man har fått i Filmbonanza, som har vært nødt til å henvende seg til et større publikum?