NRK dropper Oscar-utdelingen – ingen våkenatt på Gimle i år

Legg vekk champagnen og la finstasen bli i skapet: Det ser dessverre ikke ut til å bli Oscar-nattvake i godt lag på Gimle kino natt til 3. mars. NRKs kulturavdeling har nemlig besluttet å ikke sende årets Oscar-utdeling.

Tre år på rad har Oslo Kino og Montages – med stor publikumstilslutning – arrangert det gratis arrangementet Oscarnatt på Gimle. En lang kveld viet til det glamorøse hjørnet av filmverdenen, med direktesending fra The Dolby Theatre (tidligere kjent som Kodak Theatre), livlige samtaler i foajeen, Oscar-relaterte konkurranser og masse filmhygge. Kritiske blikk på Hollywood har blitt lagt til side for noen øyeblikk, og glamouren omfavnes i kinosalen på Gimle med hud og hår. For mange av våre lesere (og oss i Montages) har dette vært et hyggelig lite høydepunkt i vintermørket.

Men det som begynte å bli en riktig så hyggelig tradisjon blir nå dessverre brutt, ettersom NRK ikke har valgt å prioritere årets Oscar-utdeling. Kulturredaktør hos statskanalen, Hege Duckert, kommer med følgende uttalelse til Montages, om avgjørelsen:

Vi i Kulturavdelingen er stolte av å ha levert Oscarsendinger med egne programledere, gjester og reportere fire år på rad. Vi skulle gjerne ha gjort det igjen, og kanskje gjør vi det senere. Men nattsendinger krever mange ekstra ressurser, og når naturlig nok relativt få. NRK hadde en treårig avtale med distributøren av sendingen fra Los Angeles, som gikk ut i fjor. Også i NRK må vi foreta valg og prioriteringer. I år har vi valgt å prioritere noen andre større satsninger på kulturfeltet, framfor å fortsette med Oscarsendingen.

Det er forståelig at NRK, som alle andre, må gjøre sine prioriteringer, men man bør kunne forvente at vår lisensfinansierte statskanal anser visse arrangementer som så popkulturelt viktige at de skal kringkastes til befolkningen av prinsipp – uavhengig av seeroppslutning. Nå blir det opp til hver enkelt å lage sin egen Oscar-natt, men de siste dagene har det blitt klart at den ferske Viasat-kanalen TV6 Norge har skaffet seg rettighetene til å vise årets utdeling. TV6 Norge er likevel langt fra så allment tilgjengelig som NRK, og det er foreløpig ikke klart om det er mulig å gjennomføre en offentlig visning av TV6-sendingen på Gimle. Signalene vi har fått, peker i motsatt retning – dessverre.

I København vises Oscar-utdelingen i hele tre kinosaler, deriblant byens største, Imperial (1002 plasser), som allerede er utsolgt. At Oslo som kulturby i verste fall ikke kan skilte med noe tilsvarende, er en vemodig erkjennelse av at film ikke anses som tilstrekkelig «viktig» kultur her hjemme, bl.a. hos krinken.

Vi krysser fingrene for at NRK tar opp tråden med Oscar-utdelingen neste år, eller at TV6 Norge ønsker å samarbeide om å arrangere en offentlig visning. (Vi håper på at det siste alternativet kan sikre årets Oscarnatt på Gimle i tolvte time.)