Eksklusivt: Steve McQueens femfilms-antologi Small Axe nærmer seg endelig norsk distributør

Etter verdenspremieren på New York Film Festival i oktober 2020 ble det raskt klart at 12 Years a Slave-regissør Steve McQueens antologi Small Axe var et storverk, bestående av fem filmer som ble inkludert av enkelte amerikanske kritikere blant de beste fra 2020. Frem til nå har det likevel vært stille rundt hvordan vi i Norge skal få sett Small Axe, men omsider kan vi melde at ting er på vei til å skje.

Small Axe omtales i oppsummeringen hos Rotten Tomatoes som «five original films set from the late 1960s to the mid 1980s that tell personal stories from London’s West Indian community, whose lives have been shaped by their own force of will despite rampant racism and discrimination.» Om Lovers Rock (en av de fem) skrev IndieWires kritiker Eric Kohn på sin toppliste for 2020 at Steve McQueen «has made the most intricate, joyful movie of his career, dance-party salute to Black joy and teen energy».

Montages tok allerede i november 2020 kontakt med BBCs salgsavdeling direkte, for å avklare om disse filmene var kjøpt inn for visning i Norge, men tross gjentatte purringer lot det seg ikke gjøre å hale et fornuftig svar ut av kommunikasjonsavdelingen hos den britiske allmennkringasteren. Tidlig i januar kom det omsider et tegn til bevegelse, da kontaktpersoner i filmbransjen kunne videreformidle en uoffisiell bekreftelse fra SVT om at Small Axe nå var sikret visninger i Sverige. Kort tid etter kom samme beskjed fra Danmark, om at DR sørger for distribusjonen i Danmark.

Naturlig nok har film- og serieinteresserte her i Norge da blitt sittende med spørsmålet om det er NRK som holder nøkkelen for eventuelle norske visninger. Man kunne kanskje drømt om kinooppsetninger, selv om de fem filmene av flere er kategorisert som TV (med påfølgende debatt i USA), men det blir nok ikke visninger av Small Axe på det store lerretet slik forholdene er per dags dato.

I dag fikk Montages bekreftelse fra Fredrik Luihn i NRKs eksternavdeling om at «det er interesse [for Small Axe] fra NRKs side,» men at dialogen om rettighetene foreløpig ikke har materialisert seg i form av en signert avtale. Så selv om vi da fortsatt må vente på en avklaring om mulig visningsdato hos NRK, ligger det i kortene at rikskringkastingen er den mest sannsynlige visningsplattformen for Small Axe.

De fem filmene er allerede ute på BBCs iPlayer i Storbritannia og vises av Amazon Prime i USA, og i Skandinavia blir de nå først å se i Danmark, ifølge Soundvenue, der DRs strømmeplattform DR TV gjør Small Axe tilgjengelig allerede 29. januar, mens Moviezine bekrefter at SVT har satt 1. mars som visningsdato på SVT Play.

Forhåpentligvis kan NRK snart melde om en inngått avtale, slik at Small Axe blir å se her i Norge i løpet av senvinteren/våren. Vi vil holde dere oppdatert.