Topplister

Årets beste filmer – topplister for 2017

Om 2016 skrev vi at året ble bedre for filmkunsten enn menneskeheten. Tolv måneder senere er det vanskelig å komme frem til en mer optimistisk konklusjon.

Vi lever stadig i en virkelighet der trusler er overskyggende, og kanskje er det slik at den dramatiske verdenssituasjonen gir næring til filmkunsten. Ikke dermed sagt at all den gode, interessante filmen fra i fjor er en direkte speiling av status quo, men det er påfallende at mange av de markante titlene fra 2017 sier noe om hvordan mennesker håndterer redsler og avmakt – i ulike former og fasonger.

Kan Christopher Nolans krigsfilm Dunkirk påminne oss om at Europa, for bare få tiår siden, var i en situasjon der raushet og medmenneskelighet var avgjørende for fremtidens lys? Handler The Killing of a Sacred Deer om hvordan vi håndterer eller kapitulerer overfor irrasjonelle situasjoner som plutselig slår ned i hverdagslivene våre? Kaster Gullpalme-vinneren The Square lys over et Skandinavia som slites mellom populisme og moralisme?

På den annen side preges fjoråret av filmer om «evige temaer», som voksesmerter og identitetssøken. I Julia Ducournaus Raw og Joachim Triers Thelma møter vi unge jenter som tar sine første skritt inn i voksenlivet, under skyggen av egenskaper som gjør dem til utskudd, til noen som må tilpasse seg for å akseptert. I Annika Bergs Team Hurricane, møter vi en jentegjeng som finner sammen og knytter sterke bånd i løpet av en sommer, for så å finne ut av at møtestedet deres, fritidsklubben, skal nedlegges. De store tingene, i en liten verden.

Felleslisten nedenfor er bare ment som et supplement til de individuelle listene, og vi anmoder leserne våre til å gjøre seg kjent med titlene som ikke har blitt sett av tilstrekkelig mange (eksempelvis Team Hurricane), eller er for egenartede i sitt uttrykk til å skape konsensus når “regnestykket” skal summeres. Metoden som ligger bak vår kollektive liste er den samme som tidligere; vi har ganske enkelt sammenslått summen av filmenes plassering på de individuelle listene, ispedd enkelte redaksjonelle justeringer.

«Dunkirk» (Christopher Nolan, 2017).

Etter at podkasten om filmåret 2017 ble publisert, har vi allerede mottatt bemerkninger om at superheltfilmene er utelatt. Mangfoldet av bidragsytere antyder at Marvel- og DC-filmene ikke hadde tilstrekkelig egenart til å bli løftet opp blant årets fremste prestasjoner for oss. Selv om vi anerkjenner den kulturelle betydningen av Patty JenkinsWonder Woman, var det kun et fåtall av oss som mente den rent filmkunstnerisk skilte seg nok fra de generiske tegneserie-adaptasjonene til å gjøre tilstrekkelig inntrykk.

Alternative superheltfilmer er det imidlertid flust av, fra Raw og Thelma, til Jupiters måne og M. Night Shyamalans comeback-suksess Split. Mon tro om de store Hollywood-studioene kan la seg inspirere av disse filmenes alternative måter å diskutere overnaturlige krefter på i fremtiden?

Her er reglene for hva Montages definerer som en 2017-film:

 • Filmen har hatt premiere på norske kinoer i 2017.
 • Filmen har hatt premiere på cinematekene i 2017 (og får ikke ordinær kinopremiere i 2018).
 • Filmen har ikke gått på norske kinoer, men ble lansert på DVD/Blu-ray/VOD i 2017.
 • Filmen har blitt sett på festival i 2017, og står foreløpig uten norsk kinodistribusjon (filmer få hadde anledning til å se på festival i 2017, vil trolig dukke opp på flere av 2018-listene – eksempelvis Team Hurricane).

God lesning – og god film!

*

Topp 10 – 2017

1. Elle av Paul Verhoeven
2. Dunkirk av Christopher Nolan
3. Raw av Julia Ducournau
4. The Square av Ruben Östlund
5. Personal Shopper av Olivier Assayas
6. Thelma av Joachim Trier
7. Kammerpiken av Park Chan-wook
8. Certain Women av Kelly Reichardt
9. The Killing of a Sacred Deer av Yorgos Lanthimos
10. Julieta av Pedro Almodóvar

Hederlige omtaler (rangert): «Blade Runner 2049» (Denis Villeneuve), «Split» (M. Night Shyamalan), «The Lost City of Z» (James Gray), «Nocturama» (Bertrand Bonello), «Paterson» (Jim Jarmusch), «The Fits» (Anna Rose Holmer), «Song to Song» (Terrence Malick), «Caniba» (Lucian Castaing-Taylor og Verena Paravel), «Manchester by the Sea» (Kenneth Lonergan), «Løvetannbarn» (Claude Barras).

*

Delta gjerne i samtalen om årets utvalg – alle enkeltlistene deler ett og samme kommentarfelt (nedenfor). Filmåret er i våre lister beregnet ut fra norske kinopremieredatoer, og/eller rett-på-video-lanseringer/festivalpremierer. Som vanlig, har vi også publisert en episode av Filmfrelst, der et panel diskuterer årets beste filmer.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. Magnus Høiby-Nikolaisen sier:

  Fin oppsummering og en del konsensus i år, kanskje fordi så mange velkjente auteurer har levert i år! Jeg hører blant dem som mener Aronofsky også har levert, med en av årets mest minneverdige kinoopplevelser. Fantastisk at en filmskaper av hans kaliber slår seg helt løs og jeg gleder meg til et gjensyn til å virkelig få vurdert filmen, som må sies å være noe for seg selv! Interessant at den, med noen unntak, er forbigått i stillhet i listeoppsummeringene, både blant topplistene og bunnlistene…

  Mine topp 15 blant de jeg har fått sett i år:

  1. The Square
  2. Raw
  3. Kammerpiken
  4. Dunkirk
  5. Nocturama
  6. Elle
  7. Thelma
  8. mother!
  9. Jackie
  10. La la land
  11. Julieta
  12. Certain Woman
  13. Personal Shopper
  14. Paterson
  15. Den andre siden av håpet

 2. Andreas sier:

  Elle likte jeg. Ikke et mesterverk, men veldig, veldig bra. Personal Shopper var også rimelig bra. Ellers mange skuffelser. Årets mest oppskrytte: Thelma.

 3. Øystein sier:

  «Mangfoldet av bidragsytere antyder at Marvel- og DC-filmene ikke hadde tilstrekkelig egenart til å bli løftet opp blant årets fremste prestasjoner for oss.»

  Ser nå at Logan er på noen sin liste, noe som er meget fortjent.

  Min top 20:
  20. Wonder Woman
  19. The Killing of a Sacred Deer
  18. Wind River
  17. Jackie
  16. Silence
  15. Logan
  14. Elle
  13. Hidden Figures
  12. The Big Sick
  11. Paterson
  10. War for the Planet of the Apes
  9. Mother!
  8. A Ghost Story
  7. The Handmaiden
  6. Blade Runner 2049
  5. Manchester by the Sea
  4. La La Land
  3. The Edge of Seventeen
  2. Jim & Andy
  1. Dunkirk

 4. Tonny Albrigtsen sier:

  Hvor er….!

  Fra spøk til alvor: Jeg er veldig imponert over både mengde og kvalitetskontroll her. Terence Davies’ A Quiet Passion er både en av hans og årets beste — og skammelig oversett. Maudie er også fantastisk. Ikke lite imponert over at du har inkludert godbiten The Assignment her. The Salesman var også noe av det bedre jeg så, og utgjør sammen med Kvinne, ukjent og Løvetannsbarn en slags topp fem for meg.

  I motsetning til deg er det MYE jeg ikke har sett: men den største skuffelsen var nok Planet of the Apes. Av filmene du ikke likte synes jeg det er litt rart at Baby Driver ikke har større status. Veldig lyst til å se Being 17. The Witnesses er en av få filmer jeg har sett flere ganger uten noen spesiell grunn, men der stopper min erfaring med Techine. Også veldig spent på Slack Bay av Dumont. Håper han fortsetter der han slapp med Quinquin.

 5. Thomas Frydenlund sier:

  1. Elle
  2. Dunkirk
  3. Blade Runner 2049
  4. The Handmaiden
  5. The Square
  6. The Killing of a Sacred Deer
  7. Raw
  8. Personal Shopper
  9. Thelma
  10. Get Out
  11. Manchester By The Sea
  12. Neruda
  13. Good Time
  14. Split
  15. Jupiter’s Moon
  16. The Disaster Artist
  17. Silence
  18. Brawl In Cell Block 99
  19. Jackie / Julieta / Christine
  20. Logan

  Boblere: Detroit, Nocturama, The Last Jedi, I Daniel Blake, Happy End, Frantz, Logan Lucky, The Untamed, War for the planet of the Apes, Wind River, Mudbound, The Lure, The Age of Shadows, Hva vil folk si, Okja, The Rules of Everything, Alient Covenant, The Villainess, Your Name, The Eyes of My Mother, Patriots Day

  Skuffelser: Moonlight, Atomic Blonde, Free Fire, A Ghost Story, The Meyerowitz Stories

  Aller verst: Juleblod, The Snowman, Baywatch, War Machine

  • Vi har mange av de samme favorittene, ser jeg! (I tillegg deler vi flere skuffelser. Takk for at du minnet meg om grusomme «Baywatch», herved ført inn på listen over de aller verste.)

 6. Mads sier:

  Får komme med min liste:

  1. Nathan for You: Finding Frances
  2. Columbus
  3. The Square
  4. The Killing of a Sacred Deer
  5. War for the Planet of the Apes
  6. Lady Bird / Call Me by Your Name
  7. Dunkirk
  8. The Florida Project
  9. Blade Runner 2049
  10. The Other Side of Hope
  11. Get Out
  12. Logan
  13. Good Time
  14. The Shape of Water
  15. Thelma
  16. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  17. Jim & Andy
  18. LA 92
  19. Spielberg
  20. Last Flag Flying

 7. Tommy Larsson sier:

  Topp 20 fra meg også. Jeg går slavisk etter 2017-titler på IMDb, ikke hensyn til norsk distribusjon, og filmer som Moonlight, Manchester by The Sea o.l, som i min bok er 2016-titler.

  1. Call Me By Your Name
  2. Dunkirk
  3. Blade Runner 2049
  4. Phantom Thread
  5. The Florida Project
  6. The Square
  7. The Disaster Artist
  8. A Ghost Story
  9. Get Out
  10. Good Time
  11. The Shape of Water
  12. Coco
  13. The Post
  14. Song to Song
  15. The Killing of a Sacred Deer
  16. Thelma
  17. Loveless
  18. Ingrid Goes West
  19. Spider-Man: Homecoming
  20. Logan

  Nådde nesten opp: John Wick: Chapter Two, Brigsby Bear, I, Tonya, Lady Bird, Star Wars: The Last Jedi, War for the Planet of the Apes, On Body and Soul

  Topp 5 verste: Murder on the Orient Express, The Mummy, Downsizing, The Snowman, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

 8. Mads sier:

  Er topplistene for 2018 langt unna?

 9. Geir Antonsen sier:

  Hehe, de var tydeligvis farlig nærme

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>