Filmfrelst #275: Aki Kaurismäkis Skygger i paradis

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Aki Kaurismäkis Skygger i paradis vises i alle byene, men på ulike tidspunkt. Oslo og Bergen er først ute, med visninger allerede tirsdag 29. august. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

Vi kaster et blikk på den finske mesterregissøren Aki Kaurismäkis klassiker Skygger i paradis (1986), som denne høsten reaktualiseres med visninger på Cinematekene rundt om i landet.

Da vi snakket om Kaurismäki på Filmfrelst for halvannet års tid siden, i anledning de digitale cinematekenes visninger av La vie de bohème, lurte vi på om den umiskjennelige finnen muligens hadde gått litt av moten. Det begynte å bli lenge siden forrige film, og virkelig spennende samtaler om verkene føltes sjeldne.

Når vi nå vender tilbake til Kaurismäki er han igjen kinoaktuell og hyppig omtalt, takket være sin nye film Den andre siden av håpet (les vår omtale), som ble belønnet med Sølvbjørnen for beste regi under Berlinalen tidligere i år. I denne episoden fokuserer vi på hvordan hans tredje spillefilm, Skygger i paradis, etablerer mange av Kaurismäkis urscener og introduserer oss for hans elskelige typegalleri.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!