Filmfrelst

Filmfrelst #275: Aki Kaurismäkis Skygger i paradis

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Aki Kaurismäkis Skygger i paradis vises i alle byene, men på ulike tidspunkt. Oslo og Bergen er først ute, med visninger allerede tirsdag 29. august. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

Vi kaster et blikk på den finske mesterregissøren Aki Kaurismäkis klassiker Skygger i paradis (1986), som denne høsten reaktualiseres med visninger på Cinematekene rundt om i landet.

Da vi snakket om Kaurismäki på Filmfrelst for halvannet års tid siden, i anledning de digitale cinematekenes visninger av La vie de bohème, lurte vi på om den umiskjennelige finnen muligens hadde gått litt av moten. Det begynte å bli lenge siden forrige film, og virkelig spennende samtaler om verkene føltes sjeldne.

Når vi nå vender tilbake til Kaurismäki er han igjen kinoaktuell og hyppig omtalt, takket være sin nye film Den andre siden av håpet (les vår omtale), som ble belønnet med Sølvbjørnen for beste regi under Berlinalen tidligere i år. I denne episoden fokuserer vi på hvordan hans tredje spillefilm, Skygger i paradis, etablerer mange av Kaurismäkis urscener og introduserer oss for hans elskelige typegalleri.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Mads sier:

  Apropo fysisk format og tilgjengelighet, har man tid å vente litt så kommer Curzon Artificial Eye ut med: The Aki Kaurismäki Blu-ray Collection (10 disc) den 9. oktober i Storbritannia. Da får man også med hans siste(?) film. Kilde: http://www.blu-ray.com/news/?id=21916

  Anbefaler også folk å sjekke ut dette video essayet om Kaurismäki: https://www.youtube.com/watch?v=Y3ctpzJ2BeE

 2. Geir Antonsen sier:

  Absolutt artig film, Kaurismäki har mye spennende å by på. Dessverre sett langt fra alt, men Ariel som de nevner her må være den beste fra den tidsepoken?

  • Ja, det er jeg helt enig i. Alt som kan gå galt går galt-premisset er kostelig, og fantastisk godt egnet til å uttrykke Kaurismäkis misære.

  • Nils sier:

   Ariel er min favoritt også. Har ikke likt så veldig filmene fra og med Mannen uten minne. Noe av greien med Aki er jo klisjeer og gjentakelser, men føler han kunne trengt å fornye seg litt eller i hvert fall endre miljø noe etter årtusenskiftet.

 3. Andrea Holmboe sier:

  Merket umiddelbart et rush i kroppen når jeg dere nevnte «ryktene» om en 80-talls-liste.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>