Filmfrelst #352: En samtale med regissør Jannicke Systad Jacobsen om Hjelperytteren

Regissør Jannicke Systad Jacobsen (som spillefilmdebuterte med Få meg på, for faen i 2011) gjestet podkasten vår første gang for åtte år siden, og returnerer igjen denne uken for å snakke om sin nye film Hjelperytteren.

Det tilhører sjeldenhetene at en ny norsk kinofilm retter en spiss, samfunnssatirisk brodd mot et anliggende som offentligheten fortsatt er opptatt av – men Hjelperytteren er et slik tilfelle, og vi må kanskje helt tilbake til Sven O. Høiby-filmen En helt vanlig dag på jobben (2010) for å finne et eksempel i samme kategori.

Likevel kunne ikke disse to filmene vært mer forskjellige. Satiren i Hjelperytteren er mest av alt et springbrett inn til en karakterstudie, så når Jannicke Systad Jacobsen forteller sin historie om en tidligere norsk toppsyklist (spilt av Silje Salomonsen) som etter å ha erkjent at hun har dopet seg hele karrieren må ta konsekvensene av hvordan denne åpenheten om egne løgner får innvirkning på hennes frem til da behagelige liv, er hun mer interessert i indre sjelsliv enn ytre omstendigheter.

Montages-redaktør Karsten Meinich har i denne episoden satt seg ned for å snakke med Systad Jacobsen om hvilken sti hun tok for å komme til Hjelperytteren (hint: Nye Veier), og hvordan hun etter en (i all hovedsak ufrivillig) pause på åtte år mellom første og andre spillefilm, endelig befant seg på regisykkelen igjen. (Lytt også gjerne til Filmfrelst #73 fra 2011, der vi i episodens første 20 minutter blir kjent med Jannicke Systad Jacobsens bakgrunn fra kort- og dokumentarfilm – noe vi hopper bukk over i denne samtalen.)

Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!