Filmfrelst

Filmfrelst #36: Topp 100 – Del 1/2


Som du kanskje har fått med deg er vi midt inne i en gedigen utrulling av 00-tallets 100 beste filmer, og her i redaksjonen har det bygget seg opp et ganske stort behov for å prate om denne kjempelisten, hvordan vi har bygd den opp, og hva som ligger bak hvert enkelt filmvalg. Denne praten er nå tatt, og vi valgte like godt å gjennomføre diskusjonen på Skype slik at vi kunne ta opp det hele og gjøre podkast av det.

Resultatet er en inngående og entusiastisk diskusjon om 00-tallets 100 beste filmer (ja, hver eneste en av dem), som ble så monstrøs i lengde at vi så oss nødt til å dele den opp i to episoder. I denne første biten teller vi oss derfor ned fra 100 til 51, og fortsetter med de 50 neste filmene i neste episode om et par uker.

Det er ikke til å komme unna at dette har blitt en ganske drøy og intens lytteropplevelse, og vi blir ikke (veldig) fornærmet om noen av dere ikke orker å høre alt (for oss har det uansett vært en nødvendig katarsis å gjennomføre dette). Men vi håper samtidig også at de med stamina nok kommer utav Topp 100-episodene våre med psyken i behold, og noen dusin spennende perspektiver og gode filmtips rikere.

Vi garanterer uansett at det blir (minst) 10 år til neste gang vi tar opp lydbok podkast i dette lengdeformatet, og lover å være tilbake i «ordinær» Filmfrelst-modus så snart disse to episodene er unnagjort.

Så om du fremdeles henger med: god lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 39 kommentarer

 1. karoline sier:

  Artig og spagetti.. :P

 2. karoline sier:

  Er forrsten veldig enig i forhold til at Catch me if you can skulle vært mye høyere opp på lista, det var et desidert høydepunkt. Og er det kanskje da på tide med en egen time med bare Spielberg-snakk..? : ) Det hadde vært en god podcast i mine ører.

 3. Robin Johansson sier:

  Spaghetti. Artig og høre på mens jeg surfer på nettet.

  Forøvrig er jeg sinnsykt uenig i Marie Antoinette – en utrolig flat og kjedelig film. Får nesten tårer i øynene at noen kan like den mer enn The Assassination of Jesse James.

 4. Bra podcast og bra liste! Ble fort en stor handlekurv hos play.com for min del :) Dere burde samarbeidet med noen distributører om en Filmfrelst DVD-boxset med alle de 100 filmene!

 5. Marius Engen sier:

  En veldig god og interessant episode av Filmfrelst. Kos fra start til slutt!
  Spagetti!!

 6. Spaghetti :)

  Fantastisk episode å ha på øret gjennom en halv arbeidsdag (dog merket kollegene at jeg var uvanlig usosial før lunsj). For min del kunne dere gjerne pratet to timer til…

  En kort kommentar om A.I. og den mye omtalte slutten: Det er vel en utbredt misforståelse at Kubrick ville avsluttet filmen ca 20 min tidligere der David fryser ihjel foran den blå feen til evig tid, og at fortsettelsen er Spielbergs sentimentale finale alene. Sannheten er jo at Kubrick hadde akkurat samme slutt i sine planer, og Spielberg ønsket ikke å gjøre endringer fra Kubricks visjon. Steven Spielberg snakker såvidt litt om det i dette intervjuet: http://www.youtube.com/watch?v=rz7sPiOoU7A

  Ellers veldig moro å høre på dere, som alltid!

 7. Espen Nomedal sier:

  Spaghetti! :-)

  ‘Werckmeister Harmonies’ fortjener en plass nærmere topp 20-30 spør du meg, helt enig om at flere burde få med seg denne veldig vakre og melankolske filmen.

  Får veldig lyst til å se ‘En Julefortelling’ etter praten deres. Jeg er veldig glad i ‘Kings and Queen’ (2004) av Arnaud Desplechin, men har en viss anelse av at den ikke kommer til å dukke opp på listen deres, tar jeg feil?

 8. Øyvind Nilsen sier:

  spaghetti! gleder meg til neste:)

 9. Anders sier:

  Spaghetti. 4 timer og halvveis! Utrolig gøy. Hva skal jeg med radio lenger?

  Ønskelisten hos Amazon begynner å bli lang.

 10. Christoffer Ødegården sier:

  Er ekstremt uenig i meningene om Scorsese. Han er i min mening en av de aller beste regisøren noensinne og Gangs of New York er i min top 5 fra dette tiåret (av mer enn 1000 filmer sett). The Departed er også mye bedre gjennomført og fortalt enn Infernal Affairs(selv om den er god den også). The Aviator er også veldig god. Allikevel er det nok hans svakeste tiår, men det har vel mer å gjøre med at han ikke har laget like mange filmer.

  Spielberg har hatt et godt tiår han også, ingen av filmene hans fra dette tiåret kommer i nærheten av Scorseses og War of the Worlds var elendig, men jeg liker de andre (ja det inkluderer IJ4)

 11. Hehe, ikke tvil på at vi også mener Scorsese er blant historiens største, Christoffer – gled deg i så måte til månedene som kommer!

 12. Spaghetti!

  Ikke for å forsvare Inglourious Basterds, som jeg ikke synes er en spesielt god film, men det er riktig at Diane Kruger fikk en SAG Awards-nominasjon for rollen sin.

  Pixar og Studio Ghibli ble opprettet noenlunde samtidig, forøvrig – henholdsvis 1986 og 1985 (selv om Pixar eksisterte som en underavdeling av Lucasfilm helt siden 1979).

 13. Christoffer Ødegården sier:

  Sin City er da en genial film. Extremt underholdende, kan ikke forstå at noen kan mene det motsatte av det, men det er stilen som gjør den til en av 2000-tallets hundre beste. Hver eneste scene gløder av ekspertise, dessuten er nesten all dialog kan klassifiseres som kult (ala Tarantino)

  Kan vel legge til at den er den eneste Rodriguez filmen jeg likte ved siden av Planet Terror.

 14. Erik Vågnes sier:

  Spaghetti! Flott podcast! Bra at dere er så entusiastiske (spesielt Lars Ole), merker det smitter litt over. Skal definitivt sjekke ut noen av de usette på denne listen, men er litt skuffet over at Inglorious Basterds blir inkludert. Dere skal ikke prøve å få inn listen deres på icheckmovies da?

 15. Spagetti! Veldig enig med Inglorious Basterds! Har sett den ti ganger de to siste månedene, og har fortsatt lyst å se den mer!

 16. Martin sier:

  Spagetti! Veldig stas å høre på dere– dere trigger lysten til å se filmer jeg tidligere ikke har sett, og filmer jeg har sett – om igjen. Nok en gang, stas.

  Hm, mulig det er sant det dere sier om Spielberg— man må kanskje se filmene hans flere ganger. Selv så har jeg ikke helt sansen for hans filmer, men det er kanskje nettopp fordi jeg stort sett har sett filmene hans en gang– og så glemt de? Når det er sagt, så skal jeg virkelig få skaffet meg «Catch me if you can».. For makan til ‘praise’ må man lete lenge etter, pluss, Leonardo DiCaprio er dyktig, IMO. Takk dere.

 17. Flu Hartberg sier:

  Spagetti. Fin episode. Kul kjemi og ballanse mellom deltagerne. Spent på å høre resten!

 18. Martin Larsen sier:

  At Coen-brødrene har hatt et svakt tiår syns jeg var en ganske så grunnløs påstand, all den tid de har laget 4 gode filmer, og et av de et mesterverk. At de så har også har laget to svake syns jeg ikke gjør det til et dårlig tiår totalt sett.

 19. T-bag sier:

  Trodde Werckmeister var mer kjent enn som så, den havnet helt oppe på en 2.plass på Diskuterfilms kåring over filmer fra 00-tallet:

  http://www.diskuterfilm.com/lister/topp00tallet.php

 20. Erik Vågnes sier:

  Stusset også over beskrivelsen av Coen-brødrene. No Country for Old Men (som ikke ble nevnt engang) er jo en av milepælene i amerikansk film fra det tiåret, samt de har levert minst 3 andre gode filmer (jeg mener The Man Who Wasn’t there også er solid, selv om den er langt ifra deres beste).

 21. Anders Haavie sier:

  SPAGETTI !

 22. Anders Svendsen sier:

  Så absolutt ikke for lang, kunne gjerne vært to timer til som nevnt ovenfor. Det er nettopp dette podcast er skapt for, ingen kunstige begrensninger. En form skapt for dybde. Keep it up folkens, dette er inspirerende, gleder meg til andre del!

  Spaghetti.

 23. E sier:

  Spaghetti. Digg med så lang episode. Koste meg glugg ihjel. Tok meg et par dager å komme igjennom episoden :D

  Håper samme gjengen samles til neste episode for å fullføre mesterverket

 24. Utrolig gøy med alle tilbakemeldingene på lydbok-episoden vår; takk for spaghettien!

  Karoline: En egen Spielberg-episode… ingen dum idé! Det noteres.
  Raymond: «Filmfrelst DVD-boxset med alle de 100 filmene!» – vi har lekt oss med veldig mange ideer knyttet opp mot listen vår, utelukk ikke fremtidige reinkarnasjoner.

  Når det gjelder «Werckmeister Harmonies», så sier vi det jo – de fleste av oss har ikke fått sett den. (DVDen min ankom fra Play denne uka!) Som med mange andre titler på listen; kanskje ville den vært høyere om den var mer sett? Men sånn vil det alltid være. Det viktigste er at den er på listen.

  Angående Coen-brødrene: Vi returnerer til det i Del 2!

 25. Eric Vogel sier:

  Spaghetti 4 Life. Dette var bra saker!
  Gleder meg til del 2.

  Spielberg-episode er en ypperlig idé. Har høner å plukke…

 26. Tuben sier:

  Denne podcasten fikk meg først og fremst lyst til å se Catch Me If You Can igjen. Jeg husker den som god og underholdende, men dere hyller den jo som et filmatisk versjon av Edens Hage.

 27. Eirik Pettersen sier:

  Spaghetti. Gleder meg til del 2, og den podcasten må gjerne bli lenger :)

 28. Christoffer Ødegården sier:

  Spagetti, tok tid det her. Hørte på deler av gangen og kom meg sakte, men sikkert gjennom. Underholdende. Er selvfølgelig en del jeg er uenig i, men det er alltid artig å høre dere diskutere. Er fremdeles sur på at dere kastet inn fullt av Spielberg filmer istedet for Scorsese filmer, men det gjør ikke så mye. Gleder meg til å høre mer.

 29. Jeg er rent rørt av at så mange har hørt på oss så lenge – kudos til dere alle sammen, dere holder engasjementet levende!

 30. andreas kristiansen sier:

  Spaghetti! Det tok tre dager med vanlig podcast-lytting. Ikke noe problem. Kjør på!
  Jeg kjøpte forresten Bela Tarr for en liten stund siden på platekompaniet, så den er lett å få tak i.

 31. Marianne Eidem sier:

  Spaghetti! Veldig fint å ha dere på øret mens jeg går til og fra jobb!

 32. Rune Sand sier:

  Spagetti!

 33. Spaghetti, omsider. Tok godt over en uke. Ser fram til del 2. Hadde nok blandet meg intenst inn i et par av disse diskusjonene.

 34. Ole-André Rønneberg sier:

  En usedvanlig treg spaghetti! Ferdig med del 1, og gleder meg til å sette i gang på del 2. Ser at her er mange filmer som mangler i min filmsamling. Men hva med en podcast om godeste Darren Aronofsky. Jeg synes at alle tre filmene som han har laget i dette årtusenet skiller seg ut visuelt sett.

 35. Turid Vilkensen sier:

  Ser at jeg er vel et år for seint, men jeg ville bare si en ting: Spaghetti!!
  Takk for en super podcast og nettside!
  Har i grunnen nettopp oppdaget dere, og har skjønner at jeg har mye å se fram til!

 36. Turid Vilkensen sier:

  *har skjønt…

 37. Jonas McDonnell sier:

  SPAGHETTI!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>