Filmfrelst #505: Forbudt på kino, episode 3 – filmdistributør Åge Hoffart

I den nye podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David CronenbergCrash (1996).

I første episode intervjuet vi Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer, som i 1996 nektet å sette opp Crash. I andre episode snakket vi med regissør David Cronenberg, som i tillegg til å reflektere over filmen sin også forteller om det å befinne seg i sentrum av en kontrovers – som han gjorde med Crash i Norge.

I tredje episode av Forbudt på kino møter vi filmdistributør Åge Hoffart, som på 1990-tallet jobbet i selskapet Europafilm – som distribuerte Crash på kino i Norge. I samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller Hoffart om sine erfaringer med distribusjon av film fra starten av 1980- og inn på 1990-tallet, de mange episodene knyttet til sensur av film (både på kino og video) i denne epoken og hvordan det leder opp til verdenspremieren til Crash i Cannes i 1996 – og den intense debatten som fulgte her hjemme.

God lytting!

I tiden fremover vil vi presentere flere episoder i serien ‘Forbudt på kino’, så følg med videre.