Filmfrelst #504: Forbudt på kino, episode 2 – David Cronenberg om Crash

I den nye podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David CronenbergCrash (1996).

I første episode møtte vi Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer, som i 1996 nektet å sette opp Crash. I dette andre kapittelet av serien snakker vi med regissør David Cronenberg, som er en av de viktigste filmkunstneriske stilskaperne fra 1970-tallet frem til i dag – og en podkastgjest vi er svært glad for å ha med oss i denne episoden.

I samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller Cronenberg blant annet om arbeidet med å restaurere Crash til den nye 4K-versjonen som vises i Norge denne uken, og regissøren blir med på en reise tilbake i tid for å fortelle om hvordan han jobbet med å filmatisere J.G. Ballards roman fra 1973 og på hvilken måte han opplever at tematikken i Crash fortsatt er relevant i 2022.

Cronenberg snakker naturligvis også om det å befinne seg i sentrum av en kontrovers – som han gjorde med Crash og flere andre av sine filmer – og kommer med skarp kritikk av sensuren han har blitt utsatt for. Han setter det også i sammenheng med dagens ytringsklima. (Vi siterer også et kort parti av lyden fra talkshowet Absolutt på NRK, som ble sendt 10. september 1996, da debatten rundt Crash raste som verst, og Cronenberg deltok for å kommentere visningsnekten i Norge.)

God lytting!

I tiden fremover vil vi presentere flere episoder i serien ‘Forbudt på kino’, så følg med videre.