Apichatpong Weerasethakuls nye film Memoria skal kun vises på kino – for all fremtid

Amerikanske NEON har valgt en ytterst alternativ distribusjonsmodell når de snart skal lansere den thailandske, gullpalme-vinnende auteuren Apichatpong Weerasethakul sin nye film.

Memoria, med Tilda Swinton i hovedrollen, er Weerasethakuls første engelskspråklige spillefilm, og mottok strålende kritikker da den hadde verdenspremiere i Cannes i juli. Også vi i Montages var særdeles begeistret for dette umiskjennelig hypnotiske og mystiske Apichatpong-verket. Det var en stor opplevelse å se Memoria på kino med høy lyd, og attpåtil i en splitter ny IMAX-sal (en ny visningsarena for Cannes-festivalen, fra og med i år).

Nettopp lyd er et viktig motiv i selve fortellingen, og det virker som om NEON og skaperne deler en frykt for at akkurat denne filmen vil svekkes betraktelig av lite optimale visningsforhold som små TV-er, inkludert nabovennlig volum, datamaskiner med fettete skjermer og mobiler med sprukket glass. Tilda Swinton sier til The Playlist: «Memoria is the perfect film for this moment…Big cinema or bust…Throughout the universe, in perpetuity…» Weerasethakul bifaller: «For Memoria, cinema experience is crucial or maybe the only way. Let’s embrace the darkness and dream, one at a time.» Den thailandske regissøren har ved flere anledninger understreket at han synes det er fint at mange kjemper mot søvnen under filmene hans – at det å slumre foran lerretet, sammen med andre mennesker, også er en måte å oppleve kinomørkets magi på.

Jamfør disse betraktningene, så har Weerasethakul og NEON besluttet å kun distribuere Memoria på kino – det vil si at den ikke på noe tidspunkt skal få en digital lansering eller bli utgitt på fysiske formater som DVD og Blu-ray. Attpåtil skal filmen kun vises på én kino av gangen, og bevege seg videre til en ny by for hver uke.

Om denne strategien også blir gjeldende for distributører utenfor USA er uvisst, og det blir naturligvis ekstra spennende å se hva norske Another World Entertainment vil foreta seg. Den amerikanske kinopremieren er satt til 26. desember.

Forlaget Fireflies Press (nylig omtalt på Montages i forbindelse Tsai Ming-liangs Goodbye Dragon Inn) har nettopp utgitt en praktbok om Weerasethakuls prosess med å lage Memoria, som vi allerede har lagt i våre handlekurver, og som kan bestilles på forlagets hjemmesider.

De første norske visningene av Memoria finner sted i Bergen mot slutten av oktober, i forbindelse med BIFF. Et par uker senere tar vi for gitt at filmen blir å se under høstens utgave av Film fra Sør.

*