Filmfrelst #460: Cannes 2021 – De norske filmene, Gullpalmen og prisutdelingen

Cannes 2021: I denne omfangsrike podkastepisoden har vi satt oss ned på siste festivaldag i Cannes for å diskutere de norske filmene Verdens verste menneske og De uskyldige, samt prisutdelingen og Gullpalmen med våre danske kritikervenner Christian Monggaard (Information) og Nanna Frank Rasmussen (Politiken).

Prisutdelingen i Cannes lørdag 17. juli ble en av festivalhistoriens mest minneverdige, av flere årsaker. Idet showet så vidt var begynt, plumpet jurypresident Spike Lee ut med tittelen på Gullpalme-vinneren, takket være kommunikasjonsvansker med den franske programlederen. Så all spenning knyttet til hvem av de oppmøtte som skulle få festivalens hovedpris, gikk opp i røyk.

Slik oppstod det en litt uhøytidelig stemning, som i sum ble mer sjarmerende enn irriterende. Julia Ducournau ble Cannes-historiens andre (!) kvinnelige regissør til å ta imot Gullpalmen (den forrige var Jane Campion for The Piano i 1993). At vinneren ble Titane gir Lees jury solide kulhetspoeng – for dette er en av de villeste filmene som er vist i Cannes’ hovedkonkurranse. Norske Renate Reinsve ble som kjent også belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin suverene rolleprestasjon i Verdens verste menneske – enda en stor begivenhet, og Norges første offisielle Cannes-pris noensinne.

I den første delen av samtalen nedenfor inviterer vi våre danske kolleger til å vurdere de to norske filmene, og deretter løfter vi frem favoritter fra festivalen vi mener har solide vinnersjanser. Etter utdelingen møttes vi på nytt, og i den andre og lengste delen av episoden fokuserer vi på en gjennomgang av prisvinnerne og seremonien – der Montages var til stede i Lumière-salen.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Nanna Frank Rasmussen og Christian Monggaard. Episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!