- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Filmfrelst #460: Cannes 2021 – De norske filmene, Gullpalmen og prisutdelingen

Av Redaksjonen , 20. juli 2021 i Festival,Filmfrelst

Cannes 2021: I denne omfangsrike podkastepisoden har vi satt oss ned på siste festivaldag i Cannes for å diskutere de norske filmene Verdens verste menneske [1] og De uskyldige [2], samt prisutdelingen og Gullpalmen med våre danske kritikervenner Christian Monggaard (Information) og Nanna Frank Rasmussen (Politiken).

Prisutdelingen i Cannes lørdag 17. juli ble en av festivalhistoriens mest minneverdige, av flere årsaker. Idet showet så vidt var begynt, plumpet jurypresident Spike Lee ut med tittelen på Gullpalme-vinneren, takket være kommunikasjonsvansker med den franske programlederen. Så all spenning knyttet til hvem av de oppmøtte som skulle få festivalens hovedpris, gikk opp i røyk.

Slik oppstod det en litt uhøytidelig stemning, som i sum ble mer sjarmerende enn irriterende. Julia Ducournau [3] ble Cannes-historiens andre (!) kvinnelige regissør til å ta imot Gullpalmen (den forrige var Jane Campion for The Piano [4] i 1993). At vinneren ble Titane [5] gir Lees jury solide kulhetspoeng – for dette er en av de villeste filmene som er vist i Cannes’ hovedkonkurranse. Norske Renate Reinsve ble som kjent også belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin suverene rolleprestasjon i Verdens verste menneske – enda en stor begivenhet, og Norges første offisielle Cannes-pris noensinne.

I den første delen av samtalen nedenfor inviterer vi våre danske kolleger til å vurdere de to norske filmene, og deretter løfter vi frem favoritter fra festivalen vi mener har solide vinnersjanser. Etter utdelingen møttes vi på nytt, og i den andre og lengste delen av episoden fokuserer vi på en gjennomgang av prisvinnerne og seremonien – der Montages var til stede i Lumière-salen.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Nanna Frank Rasmussen og Christian Monggaard. Episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2021/07/filmfrelst-460-cannes-2021-de-norske-filmene-gullpalmen-og-prisutdelingen/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Verdens verste menneske: https://montages.no/?s=Verdens+verste+menneske

[2] De uskyldige: https://montages.no/?s=De+uskyldige

[3] Julia Ducournau: https://montages.no/filmfolk/julia-ducournau

[4] The Piano: https://montages.no/film/the-piano/

[5] Titane: https://www.imdb.com/title/tt10944760/reference

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.