Endelig! James Camerons nyrestaurerte undervannsmesterverk The Abyss (1989) kommer på kino i Norge

James Camerons The Abyss (1989) har vært notorisk utilgjengelig i den digitale tidsalder, men før jul kom nyheten om at filmen omsider er klar i nyrestaurert versjon på fysisk format (4K/Blu-ray). Men hva med kino? Norske filmfans har sittet på pinnekjøttbenken gjennom høytiden, og endelig er saken biff: The Abyss kommer på kino i Norge. 

Filmen har helt ufortjent blitt stående som Camerons ikke-like-ikonisk-som-de-andre mesterverk, mest på grunn av et påtagelig fravær i vår moderne digitale æra. Her på Montages har det ikke stått på manglende oppmerksomhet: The Abyss er kåret til tidenes beste film som foregår under vann, som vi for noen år siden proklamerte i denne listesaken. (Eller sagt enda kraftigere: Knapt noen annen film i historien har maktet å fange vannets omsluttende tilstedeværelse bedre. Les også gjerne Thor Joachim Hagas hyllest.)

I 2019 rapporterte vi om at en restaurering av The Abyss var i emning; kilder hadde snust seg frem til Instagram-innlegg fra etterarbeidet, lagt ut av Skip Kimball – en av de trofaste i Camerons tekniske stab – og alle hjerter begynte å glede seg. Men tiden gikk uten mer å melde. Og fire år senere var det fortsatt ingen som har fått legge en ny The Abyss-disk i spilleren hjemme. (DVDen med 4:3-letterboxing av spesialutgaven har i årevis vært beste metode; noen av oss fikk også et magisk gjensyn da TIFF viste The Abyss fra 35mm-ruller på Verdensteatret i 2018.).

Men kom altså offentliggjøringen i november 2023 fra James Cameron himself, og en fersk trailer for den nyrestaurerte versjonen. Slippdato for fysisk format (4K/Blu-ray) ble oppgitt være 12. mars 2024, men filmen skulle etter sigende ut på kino allerede 6. desember 2023. Den datoen kom og gikk uten noen norske kinovisninger, og så ble det altså stille.

Endelig melder Disney nå i den norske kinobransjens interne kanaler at The Abyss sendes ut til våre hjemlige kinoer med nypremiere 16. mars 2024 – hvilket betyr påskekino! Vi folder våre hender og holder pusten (under vann) for at ikke dette er noe «ulv, ulv», men at den kommende kinovåren får et slikt ekte mega-høydepunkt.

«There’s something down there.»