James Camerons The Abyss returnerer på kino i restaurert utgave

Den grovt forsinkede restaureringen av James Camerons mesterverk The Abyss (1989) er endelig klar – men før Blu-ray/Ultra HD-utgivelsen kommer, skal filmen returnere til kinolerretet.

James Camerons The Abyss har i en årrekke vært en av de mest etterspurte titlene uten en Blu-ray-utgivelse – ikke minst fordi DVD-en er av legendarisk lav kvalitet, om vi ser bort fra ekstramaterialet (bildet er letterboxet innenfor et 4:3-format, slik at den må blåses opp og dermed få lav oppløsning på widescreen-TV-er). Etter mange rykter og «fake news» opp gjennom årene, har fansen nærmest gitt opp å oppleve denne filmen i optimal kvalitet, utover glimtvise 35mm-visninger på cinemateker.

Men nå er tiden kommet, for i går kveld ble relanseringen annonsert av Cameron selv, på Twitter, og med en flunkende ny trailer som «bevismateriale». Blu-ray/Ultra HD-utgivelsen er ennå ikke annonsert, men 4K-restaureringen er nå et faktum, og i første omgang skal filmen relanseres på kino 6. desember – «one night only»! Nå gjenstår det å se om også norske kinoer får anledning til å vise filmen – vi krysser fingrene.

Til vår store glede, er det også den utvidede spesialutgaven som skal vises, som de fleste synes er den foretrukne versjonen av filmen – inkludert Cameron selv.

Nedenfor kan du se den ferske traileren, som virkelig lykkes med å fange filmens magiske stemning.