Årets TIFF-program er sluppet – Call Me By Your Name, The Florida Project og Team Hurricane blant høydepunktene

TIFF 2018: Vinterens vakreste eventyr er like rundt hjørnet, når Tromsø internasjonale filmfestival går av stabelen 15. januar. I dag ble 2018-programmet sluppet.

Som vanlig er det en innholdsrik meny som legges på bordet, med festivalfavoritter fra Cannes og Venezia, i tillegg til håndplukkede dokumentarer og klassikere. Blant årets morsomste overraskelser finner vi blant annet en 35mm-visning av James Camerons The Abyss (en film mange kun har opplevd via den skrøpelige DVD-utgivelsen), en to timer lang dokumentar om Grace Jones, et komplett Naoko Ogigami-retrospektiv (vi skrev om hennes nye film, Close-knit, tidligere i høst, da den ble vist på Film fra Sør) og temaprogrammet «Havet» (der The Abyss inngår).

Sistnevnte fokuserer på filmer om havet, i havet, på havet og ved havet; hvordan havet har inspirert og påvirket filmskapere i over hundre år. Festivalsjef Martha Otte utdyper i dagens pressemelding: «Vi bor i Arktis, på ei øy, og vi merker det på kroppen hver dag hvor essensielt det er for oss; dette kommer til å gjøre seg mer og mer gjeldende. Temaet er både evig aktuelt og dagsaktuelt på samme tid.»

Som vanlig bidrar Montages med et eget sideprogram bestående av norske filmer, der utvalget består av titler Analysen-spalten har løftet frem som særlig gode eller interessante. I år er de utvalgte Barndom, Fra balkongen, Hva vil folk si, Skyggenes dal og Thelma.

Ellers har Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen bidratt til å plukke ut film for Kritikeruka, og har landet på danske Team Hurricane, som hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia. I festivalkatalogen beskriver han filmen slik:

«Det var den sommer, jeg druknede i sødmælk med kakaopulver i. Den sommer, jeg blev nødt til at gemme mad for at kunne være i mig selv. Den sommer, vi mistede klubben, men fandt hinanden.» Møt Mia, Ida, Sara, Eja, Maja, Zara, Mathilde og Ira, en punkete jentegjeng som knytter sterkere bånd idet den lokale fritidsklubben trues med nedleggelse: Denne umistelige hverdagsoasen, der jentene tegner og danser, prater eller bare er helt stille, utenfor de andres blikk. Sammen.

Jean-Luc Godard møter Harmony Korine og Lukas Moodysson i Annika Bergs fargeskrikende, ultramoderne, feministiske ungdomsfilmmesterverk Team Hurricane. Berg utforsker selvbildeproblematikk, kroppspress og identitetsprosess – og ellers alt det vakre og alt det vonde ved tenårene – like klokt og følsomt som norske Julie Andem i NRK-serien SKAM, bare med skarpere kanter og mer utforskende estetikk.

«Team Hurricane».

Dette er virkelig et av årets store oppdagelser, så hvis du skal besøke festivalen, må vi understreke hvor viktig det er at du prioriterer denne – ikke minst fordi det ikke ser ut til at filmen får ordinær kinodistribusjon i Norge.

Til slutt må vi naturligvis løfte frem vår store favoritt Call Me By Your Name (lytt til vår podkast og les vår omtale) og Tangerine-regissør Sean Bakers The Florida Project (les vår omtale), der Disney World møter neorealisme (!).

Tromsø internasjonale filmfestival varer fra og med 15. til og med 21. januar. Åpningsfilmen blir Erik Poppes nye dokumentar Per Fugelli – Siste akt.