Filmfrelst #506: Forbudt på kino, episode 4 – Arne Dahr og filmklubben på Sentrum Scene

I podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David CronenbergCrash (1996).

I første episode intervjuet vi Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere kinodirektør i Oslo, som i sin tid nektet å sette opp CrashI andre episode snakket vi med regissør David Cronenberg, som blant annet forteller om det han da opplevde som sensur av Crash i Norge. I tredje episode møtte vi filmdistributør Åge Hoffart, som på 1990-tallet jobbet i selskapet Europafilm – som distribuerte Crash.

I denne fjerde episoden møter vi Arne Dahr, som i 1996 var filmklubbsjef i Underdog filmklubb. Da Crash ikke fikk plass på programmet til Oslos kommunale kinomonopol, reagerte Dahr og det kom etter hvert i stand en serie alternative visninger av filmen – med distributør Europafilm sin velsignelse. Underdog filmklubb, som viste film på Sentrum Scene, fikk rettighetene, og det samme gjaldt Cinemateket og RockCinema på Rockefeller.

Vi møtte Dahr for å høre om om hans opplevelser i Oslos undergrunnsfilmkultur på 1990-tallet, og i samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller han om hvordan miljøet i Underdog filmklubb dyrket en bevisst programmering av grenseoverskridende film, dialogen med Statens filmkontroll om sensur og hvilke grep de gjorde for å skape maksimal blest rundt «redningsaksjonen» for Crash da kontroversen rundt filmen raste i 1996.

God lytting!