- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Filmfrelst #506: Forbudt på kino, episode 4 – Arne Dahr og filmklubben på Sentrum Scene

Av Redaksjonen , 7. mai 2022 i Filmfrelst

I podkastserien Forbudt på kino [1] setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David Cronenberg [2]Crash [3] (1996).

I første episode [4] intervjuet vi Ingeborg Moræus Hanssen [5], tidligere kinodirektør i Oslo, som i sin tid nektet å sette opp CrashI andre episode [6] snakket vi med regissør David Cronenberg, som blant annet forteller om det han da opplevde som sensur av Crash i Norge. I tredje episode [7] møtte vi filmdistributør Åge Hoffart, som på 1990-tallet jobbet i selskapet Europafilm – som distribuerte Crash.

I denne fjerde episoden møter vi Arne Dahr, som i 1996 var filmklubbsjef i Underdog filmklubb. Da Crash ikke fikk plass på programmet til Oslos kommunale kinomonopol, reagerte Dahr og det kom etter hvert i stand en serie alternative visninger av filmen – med distributør Europafilm sin velsignelse. Underdog filmklubb, som viste film på Sentrum Scene, fikk rettighetene, og det samme gjaldt Cinemateket og RockCinema på Rockefeller.

Vi møtte Dahr for å høre om om hans opplevelser i Oslos undergrunnsfilmkultur på 1990-tallet, og i samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller han om hvordan miljøet i Underdog filmklubb dyrket en bevisst programmering av grenseoverskridende film, dialogen med Statens filmkontroll om sensur og hvilke grep de gjorde for å skape maksimal blest rundt «redningsaksjonen» for Crash da kontroversen rundt filmen raste i 1996.

God lytting!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2022/05/filmfrelst-506-forbudt-pa-kino-episode-4-arne-dahr-og-filmklubben-pa-sentrum-scene/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Forbudt på kino: https://montages.no/tema/forbudt-pa-kino/

[2] David Cronenberg: https://montages.no/filmfolk/david-cronenberg/

[3] Crash: https://montages.no/film/crash/

[4] I første episode: https://montages.no/2022/05/filmfrelst-503-forbudt-pa-kino-episode-1-ingeborg-moraeus-hanssen/

[5] Ingeborg Moræus Hanssen: https://www.nordicwomeninfilm.com/person/ingeborg-moraeus-hanssen/

[6] I andre episode: https://montages.no/2022/05/filmfrelst-504-forbudt-pa-kino-episode-2-david-cronenberg-om-crash/

[7] I tredje episode: https://montages.no/2022/05/filmfrelst-505-forbudt-pa-kino-episode-3-filmdistributor-age-hoffart/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.