Filmfrelst #503: Forbudt på kino, episode 1 – Ingeborg Moræus Hanssen

I den nye podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996).

Som omtalt i denne artikkelen, har Montages nylig offentliggjort at vi henter inn Crash for ny kinopremiere i Oslo nå i starten av mai, og visninger på Cinematekene i flere byer. Dette startet med ideen om å fortelle historien om forbud og sensur i norsk kinokultur på 1990-tallet, med kontroversen rundt Crash i sentrum, gjennom en serie podkastepisoder – nå samlet i prosjektet Forbudt på kino.

Og vi starter serien med denne spesialepisoden, der vi møter Ingeborg Moræus Hanssen – filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer mellom 1980 og 2005 – til en omfangsrik samtale om alt fra «den andre filmen» og hennes nære forhold til publikum i hovedstaden, til enkelthendelser og regissører som gjorde særlig inntrykk på henne. Og ikke minst snakker vi om Cronenbergs Crash – som hun i 1996 nektet å sette opp i Oslo – og hvilke tanker Moræus Hanssen nå gjør seg om fortidens kontroverser, målt mot dagens ytringsklima.

I tillegg byr den legendariske «kinodamen» – hennes eget begrep – på en hel rekke anekdoter fra et langt og rikt liv i kinopublikummets tjeneste, blant annet om hvordan hun en gang møtte Woody Allen ved en tilfeldighet, og hvilken betydning Allen har hatt for hennes blikk på hva en film kan bety for publikum. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Ingeborg Moræus Hanssen.

God lytting!

I dagene og ukene som kommer vil vi presentere flere episoder i serien ‘Forbudt på kino’, så følg med videre.