Se den første traileren til Jafar Panahis sølvbjørn-vinner Closed Curtain

Den iranske mesterregissøren Jafar Panahi sitter i husarrest, og er av myndighetene fradømt retten til å lage film – frem til 2030. På tross av disse begrensningene har Panahi mirakuløst nok fortsatt sin kunstneriske virksomhet. Nå er første trailer til hans siste film, Closed Curtain, sluppet.

Her på Montages har vi fulgt saken mot Panahi, helt siden han ble arrestert i juli 2009. Den sensuren regissøren ble idømt er et av de mest drastiske overgrep fra iranske myndigheters side mot landets filmkultur, men mot all formodning har altså Panahi likevel maktet å lage film. I 2011 hadde han sitt første verk laget i fangenskap klart, og This Is Not a Film ble smuglet ut av Iran gjemt på en minnebrikke i en bløtkake, og fikk premiere i Cannes.

«Panahi nekter å gi etter for det faktum at livet hans, slik han kjenner det, er slutt. Han vil ikke lammes av begrensningene han er gitt. Han vil lage film, og akter å fortsette, helt til fengselsmurene kveler ham fullstendig,» skrev Lars Ole Kristiansen i sin artikkel om filmen, da den ble vist i Oslo i 2012. Panahis neste film, Closed Curtain, ble valgt ut til hovedkonkurransen på Berlinalen i 2013 – og tok der hjem sølvbjørnen for beste manus. (Panahis samarbeidspartnere ble etter festivalen fratatt sine pass.)

Nå er filmen klar for regulær kinolansering i USA, og i den forbindelse er en fersk trailer klar. Klippet presenterer for øvrig ikke så mye om plottet, men man får en klar idé om klimaet filmen er laget i. De stengte gardinene i seg selv, sier dessuten mer enn nok.

Closed Curtain ble vist på Film fra sør-festivalen i Oslo i fjor, men har foreløpig ikke norsk kinodistribusjon. Det samme gjelder This Is Not a Film. Her er traileren: