Natalie Portman og Julianne Moore briljerer i første trailer til Todd Haynes’ May December

Todd Haynes‘ nye film May December var en stor favoritt blant oss i Montages under årets filmfestival i Cannes, og nå er endelig traileren her – som gir oss første smakebit på det briljante samspillet mellom Natalie Portman og Julianne Moore.

May December er løselig basert på den sanne historien om Mary Kay Letourneau, en amerikansk lærer som ble tiltalt for å ha et seksuelt forhold til en av sine 12 år gamle elever. Samy Burch sitt manus er likevel å regne som fiksjon, og filmen har dessuten et meta-grep: Vi følger Hollywood-skuespilleren Elizabeth Berry (Portman), som besøker Letourneau-figuren Gracie Atherton-Yoo (Moore) for å lære henne å kjenne – før hun skal spille henne i en TV-film.

Elizabeth får muligheten til å tilbringe tid med Gracie for å forberede seg på rollen, og hun dykker etter hvert dypere og dypere ned i en kompleks familie som består av Gracie, hennes unge ektemann Joe Yoo (Charles Melton) og babyen de unnfanget da Joe bare var 13 år gammel og Gracie fødte bak lås og slå.

Traileren lykkes usedvanlig godt med å fange filmens tone – dette er Haynes’ første satire siden Far From Heaven (2002), og det er en fryd å se ham tilbake i et modus som vekker assosiasjoner til åtti- og nittitallets dagsåper. Ja, man kan vel nesten si at Safe (1995), nevnte Far From Heaven og May December utgjør en slags «Moore is more»-trilogi? Snutten byr også på filmens musikalske hovedtema, løftet fra Michel Legrands partitur til The Go-Between (Joseph Losey, 1971).

Filmen har tentativ norsk kinopremiere i januar 2024, antageligvis strategisk plassert midt i Oscar-sesongen.

Trykk på play og skru opp forventningene! Vi har også limt inn en scene nedenfor, de offisielle plakatene (den franske og den amerikanske, fra Netflix, som kjøpte rettighetene for USA).

*