Omtale

Sjarmerende Adventureland

Kristen Stewart og Jesse Eisenberg i hovedrollene.

Markedsførere og filmskapere snakker ikke alltid samme språk. Jeg har sjeldent sett en trailer være så konsekvent misvisende klippet som traileren til Adventureland. Til å være en ny film av regissøren bak komediesuksessen Superbad, har markedsavdelingen åpenbart ikke klart å unngå fristelsen med å spille på akkurat dét. Enhver detalj i filmen som kan hinte om pubertal banalitet og lettkjøpt komikk får en overdimensjonal plass i traileren, og det er umulig å tro at dette er en radikalt annerledes film enn Superbad. Det samme gjenspeiles i filmplakaten.

I realiteten har regissør Greg Mottola i Adventureland kjørt inn i et helt annet sidespor av komediesjangeren. Ikke minst når det gjelder stemning. Der Superbad på sitt beste er 00-tallets ypperste av amerikansk mainstream-komedie, har Adventureland tydelige ambisjoner utover latterbrøl. Til kontrast fra forventningene skapt av traileren, som antyder en ny Superbad, er komedien sterkt nedtonet. Isteden brukes en treffsikker humor som krydder i et overraskende sårt, romantisk og nostalgisk drama mellom to personer man blir glad i. Og et filmspråk som i foto underbygger stemningen av sommerflørt og romantisk nostalgi.

Filmen er satt til 1980-årene (sannsynligvis en indikasjon på en historie av semibiografisk preg) uten at det egentlig gjøres et veldig stort poeng ut av det. Mottola virker å være mer opptatt av å skape interessante karakterer og manus, fremfor å gå for den lettkjøpte parodien i en konstant understrekning av 80-tallets frisyrer og dårlige smak. Det er på mange måter nok å høre David Bowie og Lou Reed komme ut av kassettene i bilstereoen. Soundtracket er en nostalgisk samling sendt fra himmelen (eller 80-tallet om du vil).

Men det er først og fremst det menneskelige dramaet som gjør Adventureland så vellykket. Vi møter James (Jesse Eisenberg) som må ta sommerjobb i en sliten fornøyelsespark før han kan reise til New York på college. Det er den sommeren han er rundt 20 år og verden plutselig åpner seg i møte med nye impulser og mennesker. Deriblant den mystisk vakre Em (Kristen Stewart) som han naturligvis blir forelsket i. Samspillet mellom de to unge skuespillerne er upåklagelig, og fremstår som filmens fremste styrke i lag med et presist manus som aldri oppleves anstrengende. Særlig byr Stewart på et imponerende register av genuine følelser.

Adventureland er en følsomt fortalt kjærlighetshistorie i småmorsomme, nostalgiske vendinger. Dette er filmen John Hughes kunne skrevet dersom han fortsatt levde og skrev 80-tallsfilmer med 2000-tallsbriller. Filmen lyser opp av kjærlighet til karakterene, og med alle sine virkelighetsnære detaljer vil vi alle finne noe med personlig gjenklang i denne sjarmerende coming-of-age-filmen.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 8 kommentarer

 1. Ole T sier:

  Yo La Tengo står bak musikken.

 2. Kristian Krogstad sier:

  Synd den ikke ble sluppet på Blu-ray i Norge, det hadde den fortjent.

 3. Christoffer sier:

  Flott film!

 4. En av mine personlige favoritter fra i fjor, denne. Selv synes jeg kanskje den gjør for det tidlige åttitall hva Dazed and Confused gjorde for syttitallet. Fellesnevnerne er større til Richard Linklaters verk enn John Hughes’ filmer.

 5. Ole sier:

  Enig med deg Geir, men jeg syntes også den også resonerte med Cameron Crowe sin regidebut Say Anything… (eller Alle elsker Loyd som den heter i Norge), der stemningen kommer først også humoren.

  Veldig fin film. Ble ekstremt betatt av Kristen Stewart her. Jeg syntes hun var ubeskrivelig kjedelig i Twillight – og gruet meg litt til å se henne her, men Mottola klarer å hvile kameraet på ansiktet hennes, så vi aldri helt skjønner hva hun tenker. Fineste close-ups siden Garbo!

 6. Joakim sier:

  Precis som Geir så tänkte jag på Dazed & Confused.
  Adventureland når inte upp till Dazed’s höjder men det var en överraskande bra film. Kanske för jag inte hade några speciella förväntningar på den. Bra soundtrack.

 7. Enig i at den minner mye om Dazed and Confused. Det burde jeg helt klart inkludert i teksten, men siden jeg aldri har vært noen kjempefan av Linklaters film, så må jeg nok innrømme at jeg likte Adventureland enda bedre!

 8. Christoffer Ødegården sier:

  Linklater har laget mye god film(A Scanner Darkly, Before Sunrise/Sunset, Waking Life) , men Dazed and Confused er langt fra å være blant disse. En del gode karakterer og scener, men det var for mye som trakk ned.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>