- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Sjarmerende Adventureland

Av Trond Johansen , 26. februar 2010 i Artikler,Omtaler

Kristen Stewart og Jesse Eisenberg i hovedrollene.

Markedsførere og filmskapere snakker ikke alltid samme språk. Jeg har sjeldent sett en trailer være så konsekvent misvisende klippet som traileren til Adventureland [1]. Til å være en ny film av regissøren bak komediesuksessen Superbad [2], har markedsavdelingen åpenbart ikke klart å unngå fristelsen med å spille på akkurat dét. Enhver detalj i filmen som kan hinte om pubertal banalitet og lettkjøpt komikk får en overdimensjonal plass i traileren, og det er umulig å tro at dette er en radikalt annerledes film enn Superbad. Det samme gjenspeiles i filmplakaten [3].

I realiteten har regissør Greg Mottola [4] i Adventureland kjørt inn i et helt annet sidespor av komediesjangeren. Ikke minst når det gjelder stemning. Der Superbad på sitt beste er 00-tallets ypperste av amerikansk mainstream-komedie, har Adventureland tydelige ambisjoner utover latterbrøl. Til kontrast fra forventningene skapt av traileren, som antyder en ny Superbad, er komedien sterkt nedtonet. Isteden brukes en treffsikker humor som krydder i et overraskende sårt, romantisk og nostalgisk drama mellom to personer man blir glad i. Og et filmspråk som i foto underbygger stemningen av sommerflørt og romantisk nostalgi.

Filmen er satt til 1980-årene (sannsynligvis en indikasjon på en historie av semibiografisk preg) uten at det egentlig gjøres et veldig stort poeng ut av det. Mottola virker å være mer opptatt av å skape interessante karakterer og manus, fremfor å gå for den lettkjøpte parodien i en konstant understrekning av 80-tallets frisyrer og dårlige smak. Det er på mange måter nok å høre David Bowie og Lou Reed komme ut av kassettene i bilstereoen. Soundtracket er en nostalgisk samling sendt fra himmelen (eller 80-tallet om du vil).

Men det er først og fremst det menneskelige dramaet som gjør Adventureland så vellykket. Vi møter James (Jesse Eisenberg [5]) som må ta sommerjobb i en sliten fornøyelsespark før han kan reise til New York på college. Det er den sommeren han er rundt 20 år og verden plutselig åpner seg i møte med nye impulser og mennesker. Deriblant den mystisk vakre Em (Kristen Stewart [6]) som han naturligvis blir forelsket i. Samspillet mellom de to unge skuespillerne er upåklagelig, og fremstår som filmens fremste styrke i lag med et presist manus som aldri oppleves anstrengende. Særlig byr Stewart på et imponerende register av genuine følelser.

Adventureland er en følsomt fortalt kjærlighetshistorie i småmorsomme, nostalgiske vendinger. Dette er filmen John Hughes kunne skrevet dersom han fortsatt levde og skrev 80-tallsfilmer med 2000-tallsbriller. Filmen lyser opp av kjærlighet til karakterene, og med alle sine virkelighetsnære detaljer vil vi alle finne noe med personlig gjenklang i denne sjarmerende coming-of-age-filmen.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/02/sjarmerende-adventureland/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Adventureland: http://montages.no/film/267/adventureland

[2] Superbad: http://www.imdb.com/title/tt0829482/

[3] filmplakaten: http://www.impawards.com/2009/adventureland.html

[4] Greg Mottola: http://montages.no/filmfolk/greg-mottola

[5] Jesse Eisenberg: http://montages.no/filmfolk/jesse-eisenberg

[6] Kristen Stewart: http://montages.no/filmfolk/kristen-stewart

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.