Filmfrelst #565: Fysisk format – Agnès Vardas Jane B. par Agnès V. og Kung-fu master!

I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i serien Fysisk format, der vi spretter av plasten rundt Criterions imponerende Agnès Varda-boks, og fokuserer på de to filmene Varda laget i samarbeid med multikunstneren og stilikonet Jane Birkin: portrettdokumentaren Jane B. par Agnès V. (1988) og fiksjonen Kung-fu master! (1988).

Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap.

Boksen til The Criterion Collection rommer hele filmografien til Varda, pluss en bok med fotografier og essays, samt store mengder ekstramateriale i form av dokumentarer, bakomfilmer, ikke anvendt filmmateriale, ufullførte prosjekter, osv. Ettersom panelet fra før av er godt kjent med Vardas filmografi og besitter flere tidligere utgivelser, har Criterions boks blitt stående uåpnet frem til vi nå fant en anledning til å lage en episode om diptyken Varda lagde sammen med Jane Birkin, som nylig gikk bort (vår nekrolog).

Jane B. par Agnès V. er en eksperimentell portrettdokumentar, der Birkin forblir et enigma; hun prøver ut ulike sider av personligheten sin ved å innta roller i små fiksjoner innad i dokumentaren, som alle er mesterlig iscenesatt av Varda. Underveis i denne prosessen forteller Birkin at hun er svanger med et filmprosjekt, som hun ønsker at Varda skal realisere, om en kvinne på hennes alder som forelsker seg i en fjorten år gammel gutt. Dette resulterer i Kung-fu master!, som går i opptak før dokumentaren ferdigstilles.

Foruten Birkin selv, spilles hovedrollene her av hennes datter Charlotte Gainsbourg (kjent fra Lars von Triers filmer) og Vardas (og Jacques Demys) sønn Mathieu Demy. Kung-fu master! utspiller seg hovedsakelig i og rundt Birkin/Gainsbourg-familiens hjem, og Birkin er «seg selv» på en måte som gjør filmen til et slags «selvbiografisk utkast», akkurat som de små fiksjonene i Jane B. par Agnès V. – bare at denne er mye tettere på livet.

Som tidligere i denne serien, sneier vi innom mange anekdoter og sklir ut i digresjoner underveis, slik det gjerne blir når nerder møtes. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!