Norsk film er best i utlandet – Blind er utgitt på Blu-ray i Storbritannia

I fjor høst ble det besluttet at Eskil Vogts kritikerroste og prisvinnende regidebut Blind ikke skulle utgis på Blu-ray i Norge.

Det var et forbløffende og illevarslende signal for alle cineaster som foretrekker fysisk format og optimal visningskvalitet: Hvis en såpass profilert film som Blind ikke anses som viktig nok til å utgis på Blu-ray, hva blir da standarden for norske videoutgivelser i fremtiden? Å slippe en ny film kun på DVD er et tilbakeskritt – det ville vært langt mer logisk å bare utgi filmen på Blu-ray, ettersom de aller fleste har denne typen avspillingsutstyr per 2015.

Årsaken til at enkelte titler sløyfes på Blu-ray, er at selve platene er dyrere å produsere enn DVD. Potensialet for inntjening er altså avgjørende når den norske filmarven forvaltes.

Heldigvis er det mulig å importere video fra utlandet, og allerede 22. juni ble Blind sluppet på Blu-ray av selskapet Axiom Films i Storbritannia. Platen er pakket inn av et innbydende cover i rosa, lilla og blått – langt sprekere enn den grå-beige looken filmens promomateriale har vært preget av her hjemme – og inneholder mer bonusmateriale enn den norske DVD-en, som bare kan tilby en musikkvideo og noen slettede scener.

I denne sammenhengen er det verdt å nevne at også Kenneth Elvebakks dokumentarfilm Ballettguttene er sluppet på Blu-ray i Storbritannia (filmen er ennå ikke utgitt på video i Norge).

Du kan lese mer om Blu-ray-utgivelsen av BlindAxiom Films‘ hjemmesider, og bestille den via Amazon eller Platekompaniet, som har valgt å inkludere utgaven i sitt sortiment.