Norsk film er best i utlandet – Blind er utgitt på Blu-ray i Storbritannia

I fjor høst ble det besluttet at Eskil Vogts kritikerroste og prisvinnende regidebut Blind ikke skulle utgis på Blu-ray i Norge.

Det var et forbløffende og illevarslende signal for alle cineaster som foretrekker fysisk format og optimal visningskvalitet: Hvis en såpass profilert film som Blind ikke anses som viktig nok til å utgis på Blu-ray, hva blir da standarden for norske videoutgivelser i fremtiden? Å slippe en ny film kun på DVD er et tilbakeskritt – det ville vært langt mer logisk å bare utgi filmen på Blu-ray, ettersom de aller fleste har denne typen avspillingsutstyr per 2015.

Årsaken til at enkelte titler sløyfes på Blu-ray, er at selve platene er dyrere å produsere enn DVD. Potensialet for inntjening er altså avgjørende når den norske filmarven forvaltes.

Heldigvis er det mulig å importere video fra utlandet, og allerede 22. juni ble Blind sluppet på Blu-ray av selskapet Axiom Films i Storbritannia. Platen er pakket inn av et innbydende cover i rosa, lilla og blått – langt sprekere enn den grå-beige looken filmens promomateriale har vært preget av her hjemme – og inneholder mer bonusmateriale enn den norske DVD-en, som bare kan tilby en musikkvideo og noen slettede scener.

I denne sammenhengen er det verdt å nevne at også Kenneth Elvebakks dokumentarfilm Ballettguttene er sluppet på Blu-ray i Storbritannia (filmen er ennå ikke utgitt på video i Norge).

Du kan lese mer om Blu-ray-utgivelsen av BlindAxiom Films‘ hjemmesider, og bestille den via Amazon eller Platekompaniet, som har valgt å inkludere utgaven i sitt sortiment.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Mads sier:

  Ser ikke ut som Axiom Films sender til Norge, kun Irland og UK.
  Men man finner filmen på Amazon.co.uk

  Dette med fremtiden for videoutgivelser kunne vært et interessant tema for en filmfrelst episode, der man kunne invitert personer fra bransjen (Arthaus etc)

  Fysisk format <3

 2. Michael Wynn sier:

  Burde det ikke være viktigere å få filmene ut på netflix, viaplay og filmarkivet.no? Nesten ingen så Blind på kino, hvor mange blir da å kjøpe bluray’en? Man burde kreve flere norske filmer hos netflix. Det er det som er framtiden. Itunes er et alternativ for nedlasting og bedre betaling per stk. Alle norske filmer i brukbar stand burde kunne selges fra itunes. Så burde vi sørge for amazon sin strømmetjeneste kommer til norge. Tror ikke den er tilgjengelig her.

  • Geir J. Olsen sier:

   Greit at Netflix eller liknende tjenester representerer fremtiden, men vi er vel ikke strengt tatt helt der ennå? Fysisk media er vel fortsatt rimelig sterkt hos filmelskere i Norge, og selv mange som bruker strømmetjenester setter pris på å ha enkelte ting i fysisk format hvis det interesserer dem ekstra godt. Hvis man derimot gir ut «Blind» i toppkvalitet på strømmetjeneste men bare på dvd i fysisk format så blir jo valget litt lettere for de som ønsker (og har mulighet til) å se filmen best mulig.

 3. Alexander Kjøniksen Brucki sier:

  Hadde det bare vært så vel at Blind var unntaket, snarere enn å representere en altfor tydelig tendens.

  Av fiksjonskinofilmene¹ fra 2012 ble alle gitt ut på både Blu ray og DVD, med unntak av Skvis (Haugen), som ikke ble utgitt. Av filmene fra 2013 ble Før snøen faller (Zaman) og Nåde (Glasner) gitt ut kun på DVD, alle de resterende fiksjonskinofilmene ble gitt ut også på Blu-ray. Men av 2014-filmene er bare 12 av 26 fiksjonskinofilmene gitt ut på Blu-ray. Brev til Kongen (Zaman), Blind (Vogt), Frøken Julie (Ullmann), Mot naturen (Giæver), 1001 gram (Hamer) og Her er Harold (Vikene) ble kun gitt ut på DVD. Amnesia (Robsahm), Søvngjengeren (Fastvold), Permafrost (Sullivan), Elsk meg (Myren), Glassdukkene (Gaup), Beatles (Flinth), Haram (Rolfsen) og Remake.me (Straume), har ikke blitt utgitt på fysisk format i det hele tatt. Vi er litt for tidlig i 2015 til at det er mye å føre statistikk på ennå, men av de tre norske 2015-fiksjonsfilmene som er tilgjengelig/annonsert på platekompaniet er det kun Staying Alive (Blom) som kommer på Blu-ray, De nærmeste (Sewitsky) og Kvinner i for store herreskjorter (Flikke) kommer kun på DVD.

  Hvis man ser på utgivelsene av norsk fiksjonskinofilm, år for år, får vi:

  2012: 17 av 17 på Blu-ray, 1 film ikke utgitt
  2013: 18 av 20 på Blu-ray
  2014: 12 av 18 på Blu-ray, 8 filmer ikke utgitt
  og 2015 til nå, kun 1 av 3 på Blu-ray …

  Jeg har spesielt siden Blind-kun-på-DVD-utgivelsen blitt mer og mer obs på denne ubehagelige tendensen. At en stadig større andel av norske kinofilmer kun blir utgitt på DVD, nå 8–9 år etter lanseringen av Blu-ray, er nesten helt uforståelig. For la det ikke være noe tvil om at Blu-ray er totalt overlegent DVD. Og ut fra mitt syn er Blu-ray det første digitale hjemmemedieformatet som evner å gjengi analog films egenart, og er også det eneste hjemmeformatet som egner seg til å vise film skutt på høyoppløselig digitalfilmkameraer. Det i dag å gi ut film utelukkende på DVD er å se på som en manglende respekt både for filmskaperens visjon, og for film som kunstart.

  Norsk kinofilm er med kun få unntak tungt subsidiert av statlige kulturmidler, og tilbake fortjener det norske folk å få muligheten til å se film etter at den er tatt av kinoplakaten, og norske kinofilmer må her gjøres tilgjengelig i verdig kvalitet. Dette handler om filmformidling, og jeg kan ikke fatte at Filminstituttet ikke krever at de filmene som støttes vesentlig derifra skal bli gjort tilgjengelig for folket på det mest moderne hjemmemedieformatet.

  Det samme burde da landets filmskapere også kreve. Det må da være traumatisk å være vitne til at eget verk etter kinovisning henvises til et format som kun i så redusert grad evner å gjengi filmens visuelle og auditive egenart?

  Vi ser også ut av statistikken over at en vesentlig andel av fjorårets filmer ikke er blitt gitt ut i det hele tatt ². Jeg begynner å bli redd for at jeg ikke skal få sett filmer som Elsk meg og Remake.me, som jeg dessverre ikke rakk å se da de ble vist på kino. Og der det er uaktuelt for meg å se nyere norsk kinofilm på DVD, er jeg tilsvarende redd for at jeg aldri vil få sett Brev til kongen og 1001 gram heller.

  ________________________________

  ¹ Jeg benytter her NFIs lister over det norske fiksjonskinofilmpremierer tilgjengelig på http://www.nfi.no/norskfilm/norskfilm_norge/kinopremierer. Jeg utelot kinodokumentarer i min statistikk, siden det dessverre alltid har vært en sterk tendens mot å henvise kinodokumentar til kun DVD-utgivelse. Ikke at det på noen måte er noe riktig i det, men i denne sammenhengen ønsket jeg å fokusere på denne nyere og mer generelle tendensen.

  ² Det ser heller ikke ut til at VODs inntog kan brukes som et forsøksvis argument for dette heller. Av fjorårets åtte ikke-utgitte var de kun Glassdukkene jeg fant tilgjengelig på strømmetjenester. Én av de andre poppet riktig nok opp på google med en såkalt gratis stream, også kjent som ulovlig piratversjon …

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>