1001 gram er Norges Oscar-kandidat – Blind nominert til Nordisk råds filmpris

Forrige uke rapporterte vi om shortlisten med årets norske Oscar-kandidater til kategorien for beste ikke-engelskspråklige film. Konkurransen stod mellom Bent Hamers 1001 gram, Hisham Zamans Brev til kongen og Eskil Vogts Blind. I dag ble det offentliggjort at 1001 gram er Norges kandidat.

Den norske Oscar-komiteen har i dag, onsdag 03.09.14, enstemmig kommet frem til 1001 gram. Komiteens begrunnelse lyder slik:

1001 gram er en film som utmerker seg med et tydelig internasjonalt tilsnitt. Oscar-komiteen vil på samme tid påpeke at filmen har originalitet, varme og en underfundig humor som er universell. Vi vil også framheve filmens solide skuespillerprestasjoner, denne gangen med en sentral kvinnelig hovedperson. Hamer er tro mot sitt eget unike univers, med en visuell formfullhet som ikke minst gjør seg gjeldende i foto og miljøskildringer. 1001 gram er nok et overbevisende bidrag til Bent Hamers etter hvert imponerende filmografi som også tidligere har representert norsk film på internasjonale festivaler og gjennom distribusjon.

Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog utdyper i NFIs pressemelding: «1001 gram er en film som på Bent Hamers unike vis skildrer sorg, kjærlighet og livets små og store utfordringer og som vi i komiteen har tro på at skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet.» I tillegg til Guldvog består årets komité av Birgitte Bratseth fra Norske Dramatikeres Forbund, Randolf Walderhaug fra Norsk Skuespillerforbund, Leiv Igor Devold fra Norske Filmregissører, Aage Aaberge fra Norske Film, TV- og spillprodusenters forening, Sverre Pedersen fra Norsk Filmforbund og Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag.

I pressemeldingen utdyper NFI de såkalte «Oscar-reglene». Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt premiere på kino i perioden 1. oktober 2013 til 30. september 2014. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. over 50 prosent på et annet språk enn engelsk. Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres. Nominasjonene offentliggjøres torsdag 15. januar 2015 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 22. februar 2015.

*

Eskil Vogts kritikerroste spillefilmdebut Blind har på sin side blitt nominert til Nordisk råds filmpris. Utdelingen vil finne sted i Stockholm 29. oktober, der Blind vil bli representert ved regissør og manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Hans Jørgen Osnes og Sigve Endresen.

Blind har allerede vunnet en rekke festivalutmerkelser, og senest fire Amanda-priser i august, blant annet for Beste regi og Beste kvinnelige hovedrolle. Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og «gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked».

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen. Begrunnelsen lyder slik:

Eskil Vogt er kjent for sitt manussamarbeid med Joachim Trier. Når han nå langfilmdebuterer som regissør, er det med en slående original, dristig og morsom film om en blinds forestillingsverden. Ellen Dorrit Petersen spiller med bravur og fandenivoldskhet en kvinne som isolerer seg med sin datamaskin etter å ha mistet synet. Med den skriver hun fram to karakterer som lever ensomme liv, samtidig som hun dikter rundt sitt eget. Vogts bemerkelsesverdige manus er blitt til en leken, utfordrende og visuelt vakker film, og en fin og sår betraktning av menneskelighet.

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon i Stockholm 29. oktober.

Blind konkurrerer mot Nymphomaniac (Danmark), Betoniyö (Finland), Om hester og menn (Island) og Turist (Sverige). I anledning utdelingen arrangeres det Nordisk filmhelg på Filmens Hus lørdag 25. og søndag 26. oktober, der man kan se alle de nominerte filmene. Oslo Kino har dessuten valgt å vise Blind på kino i en periode fremover.